Hoppa till huvudinnehållet

Flera spelare har lämnat - ingen har förlängt kontraktet: ”Jättetufft läge”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Anna Henderson har lämnat Mallbacken (närmast). Det har även Ellen Andersson, som syns i bakgrunden.
Anna Henderson har lämnat Mallbacken (närmast). Det har även Ellen Andersson, som syns i bakgrunden. Foto: Fredrik Finnebråth

Det är mycket som är ovisst i Mallbacken, både på och utanför planen.

Än så länge har inte en enda spelare lämnat klartecken för en fortsättning - men flera har lämnat.

– Den här elitlicensen hänger över oss, det är många som väntar på om vi klarar den, säger Christer Eriksson, sportsligt ansvarig i Mallbacken.

Sedan tidigare står det klart att lagkaptenen Irvina Bajramovic lämnar Mallbacken. Det gör även Anna Henderson, som värvades från USA inför den gångna säsongen.

Samtidigt provtränar två trotjänare, Ebba Rehnberg och Linnéa Berger, med storsatsande Karlstad Fotboll.

Nu bekräftar även mittbacken Ellen Andersson, som startade 25 matcher för Mallbacken i Elitettan i år, att hon lämnar.

– Det kommer säkert bli någon mer som lämnar, men inte vad jag hört just nu. Vi har spelare som är eftertraktade och har en del förfrågningar. Det är svårt för vår del, vi har den här elitlicensen som hänger över oss. Det borde komma ett besked i slutet på den här veckan om vi klarar den, då blir det förhoppningsvis betydligt enklare att börja bygga laget, säger Christer Eriksson.

– Många väntar också på att vi ska ta in en tränare. Och tränaren frågar vad vi har för trupp. Det är lite ”moment 22” över det hela.

Även tränarjakten är svårare än någonsin, inte bara på grund av det ekonomiska läge Mallbacken befinner sig i.

– Jag håller på och pratar med någon, vi får se vart det tar vägen. Det krävs Uefa A-utbildning nu, och det är inte många som har det i Värmland. Vi får försöka utanför.

Vilken typ av tränare letar du efter?

– Jag vill helst ha in någon som varit med ett tag och vet vad det innebär. Det är skillnad att ha hållit på med breddfotboll, och komma till en elitklubb. Vi behöver någon som kan skapa stabilitet.

Två av Mallbackens stora ledare lämnar (?). Irvina Bajramovic har redan valt att avsluta spelarkarriären. Samtidigt har Linnéa Berger (vänster) provtränat med Karlstad Fotboll den gångna veckan.
Två av Mallbackens stora ledare lämnar (?). Irvina Bajramovic har redan valt att avsluta spelarkarriären. Samtidigt har Linnéa Berger (vänster) provtränat med Karlstad Fotboll den gångna veckan. Foto: Fredrik Finnebråth

En redan tunn Mallbacken-trupp har alltså blivit tunnare. Att ge sig ut på någon större värvningsjakt är heller inte aktuellt på grund av ekonomiskt rådande läge.

Väntan på besked om de klarar elitlicens gör också att de hamnar på efterkälken.

– Det är inte bra alls, ett jättetufft läge för oss. Det hade varit stor skillnad om vi vetat direkt och kunnat köra på.

Kommer ni behöva lyfta upp fler spelare från ert F19-lag?

– Att gå upp till A-laget är ett jättesteg, vi har kanske någon eller några yngre som kan vara med på bänken. Men ingen går direkt in i Elitettan, då skulle vi få det tufft sportsligt.

Får tillbaka trio?

Några prestigevärvningar från USA är inte aktuellt. De får hitta andra knep.

– Vi kan låna spelare, som vi gjorde med Hilda Gahnsby Dahl från Växjö. Det finns unga duktiga spelare som snart är för gamla för F19-lag, men som inte riktigt tar en plats i A-laget. Det är en väg att gå.

– Vi har även några långtidsskadade spelare som jag hoppas ska vara tillbaka; Emma Eriksson, Emma Tibell Häger och Frida Hedin.

Noll spelare i truppen

Än så länge har ingen befintlig spelare skrivit på för spel nästa säsong.

– Får vi grönt ljus om elitlicens, då hoppas jag att det finns en del spelare med Mallbackenhjärta som vill fortsätta.

I slutet av veckan väntas besked från Svenska Fotbollförbundet komma. Ett besked som avgör hela klubbens existens.

– Jag är försiktigt optimistisk, jag tror vi klarar det. Vi har rättat till ekonomin rätt så bra.

”Bättre att vara ärlig”

Det är många klubbar, både i Elitettan och Damallsvenskan, som kämpar för att överleva ekonomiskt.

Nyligen gick Vittsjö, som slutade femma i allsvenskan, ut och vädjade till allmänheten - precis som Mallbacken gjorde månader tidigare - om en miljon kronor.

– Det är inte bara vi som har det kämpigt, men vi valde att tidigt berätta hur situationen såg ut. Det har varit mycket skriverier och snack som skapat mycket osäkerhet. Vi lider nog lite av att vi var öppna med vad som gällde, vi kanske skulle ha smugit. Men det är bättre att vara ärlig.

Den senaste ekonomiska rapporten visade att 10 av 14 Elitettan-klubbar gjorde ett minusresultat 2022. Ändå väljer Svenska Fotbollförbundet att införa krav på elitlicens, vilket är den stora anledningen till varför många klubbar blöder ekonomiskt.

Kan du förstå varför de gör det?

– På ett vis gör jag det, det blir mer ordning och reda nu. Men jag tycker att de går för hårt fram, de borde ha börjat med lite lägre krav och sagt att alla ska klara elitlicensen inom tre år. Då hade alla klubbar kommit in i det.

Men han är inte förvånad.

– Jag tror helst att de vill ha bort oss mindre klubbar, både på dam- och herrsidan. Så tror jag det kan bli, och det vore synd på många sätt. Titta på damlandslaget, de flesta spelare kommer från mindre klubbar. Tar de bort den möjligheten kommer det att fostras färre talanger på landsbygden, säger Christer Eriksson.

Artikeltaggar

Christer ErikssonDamallsvenskanElitettanEllen AnderssonEmma ErikssonFotbollHilda Gahnsby DahlIF Karlstad FotbollLinnéa BergerMallbackenMallbackens IFSvenska FotbollförbundetUefaVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.