Hoppa till huvudinnehållet

Nya riktlinjer för kulturstöd i Sunne: ”Suveränt”

Publicerad:
”Jag tycker det är suveränt. Allt som ökar transparensen och leder till att beslut kan tas är jättebra, säger Sunnes kulturchef Erik Öhrn om de nya riktlinjerna för kulturstöd.
”Jag tycker det är suveränt. Allt som ökar transparensen och leder till att beslut kan tas är jättebra, säger Sunnes kulturchef Erik Öhrn om de nya riktlinjerna för kulturstöd. Foto: Karina Johansson

Nya riktlinjer för kulturstöd. Det beslutade kommunstyrelsen i Sunne om på sitt senaste sammanträde. Något som välkomnas av kulturchefen Erik Öhrn.

– Jag tycker det är suveränt. Allt som ökar transparensen och leder till att beslut kan tas är jättebra, säger han.

Nya riktlinjer för kulturstöd från Sunne kommun beslutades i kommunstyrelsen den 9 november. Ekonomiska verksamhetsbidrag utbetalas efter ingånget avtal.

Syftet med Sunne kommuns kulturstöd är att bidra till att utveckla de kulturella verksamheterna och dess kulturområden inom kommunens geografiska område, bidra till insatser som leder till att fler invånare i Sunne deltar i kulturlivet, bidra till att Sunnes besöksnäring växer och utvecklas samt att stärka Sunnes platsvarumärke.

Den totala kulturbudgeten i Sunne omfattar 14,9 miljoner kronor. Själva kulturstödet varierar lite från år till år. För år 2023 var 2,25 miljoner kronor budgeterade. Av dessa har drygt två miljoner redan betalats ut.

– Tidigare har det inte funnits några specifika riktlinjer för kulturstöd utan de har ingått i riktlinjerna för sponsring, som är ganska allmänna. Det omfattar de som kanske inte egentligen täcks in av sponsring. Till exempel Rottneros herrgård, Västanå teater och Alma löv. Men sponsring är inte aktuellt när det gäller själva verksamheten utan mer inför ett enskilt evenemang, säger Erik Öhrn.

Kulturstödet betalas enbart ut till föreningar, inte enskilda personer eller privata företag.

Vad blir fördelen med nya riktlinjer?

– Det blir mycket tydligare för en sökande att veta vad som gäller för att ha möjlighet att få stöd. Tidigare har det varit mer oklart och man har fått komplettera ansökan efter hand. Nu när det finns ett ordentligt styrdokument ser man direkt vad som behövs för att skicka in en ansökan, säger Erik Öhrn som är väldigt positiv till kommunstyrelsens beslut.

– Jag tycker det är suveränt. Allt som ökar transparensen och leder till att beslut kan tas är jättebra. Vi finns ju till för medborgarna i Sunne. Det ska vara lätt att vara Sunnebo.

Artikeltaggar

AvtalBeslutErik ÖhrnKommunstyrelsenNöje/KulturRottnerosSunneSunne kommunVästanå teater

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.