Hoppa till huvudinnehållet

Möte med A-traktorer och säkerhet i fokus

Publicerad:
Krister Haglund och trafikpolisen Petter Magnusson informerade om säkerhet.
Krister Haglund och trafikpolisen Petter Magnusson informerade om säkerhet. Foto: Privat

Viktiga frågor om säkerhet och hastighet diskuterades när MHF med samarbetspartners bjöd in till träff med rubriken, Ingen ska behöva dö i trafiken.

Det var MHF, Sunne Kommun, Trafikpolisen i Värmland, Sunne Missionsförsamling och Opus Bilprovning som hade bjudit in till en träff där trafiksäkerhetsfrågor för A-traktorer stod i fokus.

– Vi vill nå ut med information till både förare, vårdnadshavare och föräldrar, säger Anders Dahlström, MHF.

I fokus var säkerhet, hastighet och nolltolerans mot alkohol och droger.

– Det var viktiga frågor som lyftes. Till exempel det här med hastigheten, många av traktorerna är sänkta och det gör att bilen uppför sig annorlunda i högre hastighet. Vi får tänka på att det också är unga förare som inte har så mycket utbildning eller erfarenhet att köra bil, säger Dahlström.

Frågor om alkohol och droger diskuterades.

– De hör inte hemma bakom ratten. Trafikpolisen berättade om statistik över alkohol- och drogrelaterade olyckor i trafiken. Ingen vill se stora svarta rubriker om bilolyckor.

Tomas Petterson, Opus Bilprovning och trafikpolisen lyfte även allmänt regelverk.

– Vi har pratat om vad man ska tänka på när det gäller sin bil. Grunden är att det är en personbil och det ska man utgå ifrån. Man behöver se över bilen och kontrollera så att lampor och blinkers fungerar, att LGF-skylten sitter rätt och så vidare, säger Tomas.

Ansvarsbiten om ägande och kontroll av fordonet fick plats i diskussionen.

– Att vara vårdnadshavare/förälder till en ungdom som kör en A-traktor innebär ett ansvar. Låter man sin tonåring framföra en bil så bör det vara av intresse att själv då och provköra bilen för att se att allt är okej och som det ska med bilen, säger Tomas Pettersson.

Moa Notehag tyckte det var bra med information vilka regler som gäller för A-traktorer.
Moa Notehag tyckte det var bra med information vilka regler som gäller för A-traktorer. Foto: Kristina Green

15-åriga Moa Notehag som kör en Volvo S80 medverkade under kvällen och visade sin bil för besökarna.

– Det var nyttig och bra information. Man fick veta lite mer om saker man inte visste förut. Polisen visade vad de kollar på vid en kontroll och vad som ger böter. Jag vill absolut inte bli av med körkortet, det är alldeles för värdefullt för mig. Jag har fått en vana att ta ett varv runt bilen och kolla lamporna innan jag kör, så jag vet att de funkar, säger Moa.

Artikeltaggar

A-traktorAlkoholBilburen ungdomBrott, lag och rättDrogerMHFPetter MagnussonSunneSunne MissionsförsamlingTrafikVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.