Hoppa till huvudinnehållet

”McSavid” tar paus - för att skriva historia inom E-sporten: ”Vill hjälpa andra”

Publicerad:
Johan ”McSavid” Rundqvist blir den första målvaktstränaren på NHL-spelen, där han själv haft stor framgång som målvakt de senaste åren.
Johan ”McSavid” Rundqvist blir den första målvaktstränaren på NHL-spelen, där han själv haft stor framgång som målvakt de senaste åren. Foto: Fredrik Finnebråth

Johan ”McSavid” Rundqvist skiftar fokus - från sitt eget spelande till andras.

Sunnekillen blir den första målvaktstränaren inom E-sporten.

– Jag vill ge tillbaka till andra målvakter, säger han.

Han har blivit ansiktet utåt för E-sport i Sunne de senaste åren. I mars var Johan Rundqvist, eller ”McSavid” som han kallar sig inom NHL-communityn, med och bidrog till att Färjestad BK lyckades vinna ett efterlängtat guld i eSHL.

Nu väljer han att ta ett steg tillbaka - för att hjälpa andra att bli lika bra som honom själv.

– När jag började stå i mål frågade jag andra målvakter om tips och råd, alla var trevliga mot mig och hjälpte mig att bli bättre. Jag vill ge tillbaka till andra målvakter. En E-sportmålvakt anses vara bra om de räddar 80 procent av skotten, jag vill höja standarden - kanske att de bara släpper in var sjunde eller åttonde skott.

Det var han själv som föreslog idén till SportsGamer - organisationen han spelar för. De nappade, och inom kort kommer han att ansvara för tre adepter - alla spelar i olika divisioner.

– Det finns inga tränare inom E-sporten, bara lagledare. Jag blir den allra första målvaktstränaren. Det finns ganska många målvakter, sedan vet jag inte hur många som känner att de behöver hjälp.

Han tar därmed en paus från sitt eget E-sportande.

– Jag vill inte lämna helt, men jag står över under vintern. Det ska bli skönt att få mer tid över till familjen. Sedan får vi se vad som händer beroende på hur väl det här slår ut, om det går bra kan det bli en längre paus.

Johan Rundqvist är en av de främsta målvakterna på NHL inom E-sporten. Nu tar han ett uppehåll från sitt eget spelande för att hjälpa andra burväktare att bli bättre.
Johan Rundqvist är en av de främsta målvakterna på NHL inom E-sporten. Nu tar han ett uppehåll från sitt eget spelande för att hjälpa andra burväktare att bli bättre. Foto: Privat

I mars tog FBK sitt första guld i eSHL. Det skulle visa sig bli sista upplagan. Inför årets säsong lades nämligen den stora E-sportsatsningen ner.

– Lite synd att det blev så. Jag hade ingen aning om att de skulle göra det, jag hade bestämt mig för att lämna FBK innan deras beslut.

Varför tror du att de lade ner?

– De fick kanske inte in tillräckligt med pengar för att försöka igen, och väntar tills E-sportandet vuxit. Det tycker jag redan att det har gjort, varje år har det blivit större, men budgeten gick säkert inte ihop, säger Johan Rundqvist.

Efterlängtat guld för McSavid: ”Det var på tiden”

Artikeltaggar

eSHLEsportJohan RundqvistSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.