Hoppa till huvudinnehållet

Historiskt nedsläpp för tjejhockey i Sunne: ”Coolt att vi är först”

Publicerad:
Emma Mahmoud, Elsa Wåhlin  och Tilde Bjelvert i en periodpaus.
Emma Mahmoud, Elsa Wåhlin och Tilde Bjelvert i en periodpaus. Foto: Kristina Green

För första gången någonsin har det varit nedsläpp för ishockeymatch för tjejer i Sunnes ishall.

– Jättecoolt att vi är de första tjejerna som spelat här, säger Emma Mahmoud, Elsa Wåhlin och Tilde Bjelvert.

Sunne IK:s tjejhockey såg sitt ljus för två år sedan och har inlett säsongen med att vara med på cup och poolspel. Laget har nitton inskrivna tjejer och är i snitt fjorton spelare på varje träning.

– Vi tränar två gånger i veckan och alla tjejer är välkomna att vara med. Många kanske tror att man måste kunna spela ishockey för att vara med, men det behövs inte. Det är bara att komma hit till ishallen och träna. Alla åldrar från nio år och uppåt är välkomna, säger Lasse Torp som tränar gruppen tillsammans med Emil Grankvist.

Tips gav träning och spel

Emma Mahmoud, Elsa Wåhlin, Sunne och Tilde Bjelvert, Torsby har fastnat för ishockeyn. Alla tre blev tipsade via kompisar och föräldrar om att det fanns träning för tjejer, provade på och har fortsatt i gruppen.

Elsa Wåhlin har varit med och tränat i ett år, är nu med och spelar match.
Elsa Wåhlin har varit med och tränat i ett år, är nu med och spelar match. Foto: Kristina Green

– Vi har tränat ett år, nu är vi här och spelar match! Det är kul! säger trion.

Första tjejmatchen

Att de nu själva står på isen när den första matchen någonsin i tjejhockey spelas i arenan känns också stort, uttrycker de.

– Det känns coolt att vi är historiska som är med i det första tjejhockeylaget som spelar i hallen, säger Emma, Elsa och Tilde.

Taggade spelare

Tränarduon är positiv.

– Tjejerna var verkligen supertaggade och det sjöngs hejaramsor i omklädningsrummet före laget gick ut på isen. Det har blivit en god lagkänsla i gruppen, det är härligt att se och tjejerna gjorde jättebra ifrån sig i dag, det var bra matcher och schysst spel överlag i poolspelet. Vi planerar att fira vår första hemmamatch med en pizzakväll framöver, säger Lasse Torp.

Får uppmärksamhet

Stefan Henriksson, materialare i A-laget, gör tummen upp för tjejlaget.

– Det är verkligen kul att det blivit ett lag i tjejhockeyn. Hoppas att intresset växer för tjejer i alla åldrar att prova på idrotten, säger Henriksson.

Artikeltaggar

IdrottIshockeySportSunneSunne IKTorsbyTräning

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.