Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: Makaroner och köttbullar varje dag på skolor i Sunne

Publicerad:
Makaroner och köttbullar på skolmatsedeln varje dag? Det föreslår Mikaela Söderberg, Centerpartiet i Sunne.
Makaroner och köttbullar på skolmatsedeln varje dag? Det föreslår Mikaela Söderberg, Centerpartiet i Sunne. Foto: Claudio Bresciani / TT

Inför makaroner och köttbullar varje dag på skolor i Sunne.

Det tycker Mikaela Söderberg (C), som skickat in en motion till kommunen.

– Det viktigaste är att de äter i skolan och orkar med resten av dagen, säger hon.

Tidigare under hösten valde F–6-skolan Kilbergsskolan i Bollnäs, efter ett medborgarförslag, att införa makaroner och köttbullar på skolmatsedeln - varje dag.

Något som gett positiv effekt på skolbarnen, enligt personal.

Nu vill Mikaela Söderberg, Centerpartiet i Sunne, att kommunen utreder förutsättningarna för att införa samma komplement till den ordinarie skolmatsedeln.

– Jag har hört att det är många som inte äter ordentligt i skolan. Det viktigaste är att de får i sig maten och orkar med hela dagen. Då tror jag att de på sikt kommer börja äta annan mat också, jag tror att det är bättre att fokusera på att de faktiskt äter. Det är bara ett komplement, det finns andra maträtter att välja på, säger Mikaela Söderberg till Fryksdalsbygden.

”För att orka med den långa dagen som en skoldag innebär behövs bra energi för att orka fokusera och lära sig,” skriver Mikaela Söderberg (C) i motionen.
”För att orka med den långa dagen som en skoldag innebär behövs bra energi för att orka fokusera och lära sig,” skriver Mikaela Söderberg (C) i motionen. Foto: Edita Halas

Ett sådant här förslag går i linje med Sunne kommuns mål, menar hon.

– Målet att bli Värmlands bästa skolkommun är ambitiöst och bra, för att lyckas krävs åtgärder. Det här är en som kan hjälpa eleverna att lyckas, allt går lättare med en mätt mage.

I motionen skriver hon:

”Bollnäs kommun har infört ett standard alternativ till skollunchen. Makaroner och köttbullar. Alla som har barn vet att de i perioder är mer restriktiva med vad de äter, oavsett hur varierad mat man än lagar är det några få rätter som får barnen att äta. För att orka med den långa dagen som en skoldag innebär behövs bra energi för att orka fokusera och lära sig. Därför tycker jag att även Sunne kommun ska införa ett alternativ till den vanliga menyn i skolan.”

Artikeltaggar

CenterpartietMedborgarförslagMotionerPolitikSkola och utbildningSkolorSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.