Hoppa till huvudinnehållet

Brobygget vid Beteltomten är i gång: ”Många är engagerade”

Publicerad:
 Mikael Persson, samhällsplanerare vid Sunne kommun, var på plats under första projektdagen.
Mikael Persson, samhällsplanerare vid Sunne kommun, var på plats under första projektdagen. Foto: Kristina Green

Nu börjar det röra sig i projektet vid den så kallade Betel-bron i centrala Sunne. Första punkten är röjning invid de gamla brofästena och Lerälvens kanter.

– Bron är efterlängtad, vi får många frågor om när den blir färdig, säger samhällsplaneraren Mikael Persson.

Sedan biltrafiken stängdes av vid bron från Kvarngatan till området vid gamla Betel har det förekommit gång- och cykeltrafik, trots avstängning.

Men det blev slut på det i samband med att kommunen, ett år tidigare än beslutat, plockade bort den undermåliga bron över Lerälven.

– Det är en viktig fråga för kommunen att knyta ihop centrum med bostäder på andra sidan älven och den grönyta och tätortsnära parkområde som vuxit fram. Nu är vi framme vid att lämna över till entreprenören som får färdigställa projektet, säger samhällsplanerare Mikael Persson.

Arbetet inleddes under veckan och i torsdags avverkades träd och sly intill brofästen samt invid älvens kanter.

– Det som är nödvändigt för byggnationen är en sak, sedan blir det också ljusare och det fina området kring älven kommer fram på ett annat sätt genom att glesa ur växtligheten.

Nästa vecka kommer nedfarten mellan fastigheterna på Kvarngatan att stängas av.
Nästa vecka kommer nedfarten mellan fastigheterna på Kvarngatan att stängas av. Foto: Kristina Green

Nästa vecka stängs nedfarten av mellan husen och schaktningsarbeten påbörjas vid området.

– Vi har ordnat med ersättningsparkering för fastigheter som berörs samt gjort en tillfällig väg från Apoteket och nedåt, så varuleveranser kan komma fram, säger Mikael.

Det pågår även ett arbete som inte syns, uttrycker Persson.

– Det är själva brokonstruktionen, den finns på verkstad och håller på att blästras, för att sedan kunna lackas. Bron kommer så småningom att få en nyans av grått och kommer att lyftas på plats till våren.

Denna vecka röjs det vid brofästet och intill Lerälvens kanter.
Denna vecka röjs det vid brofästet och intill Lerälvens kanter. Foto: Kristina Green

Bron är både efterfrågad och efterlängtad.

– Överfarten är saknad, vi får många frågor om när bron blir färdig, så det finns ett engagemang kring det. Vi har gjort mätningar kring hur cykeltrafiken rört sig före vi tog bort den gamla bron. Det kommer vi även att göra när den nya är på plats, för att se om det har någon påverkan på trafiken, säger Mikael Persson.

Artikeltaggar

BetelBostad och byggenBostäderByggnationFastigheterKvarngatanLerälvenSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.