Hoppa till huvudinnehållet

Fryksdalsdansen kortas ner: ”För få köper biljett”

Publicerad:
Fryksdalsdansen kortas till två dagar, på grund av att för få köper tredagarsbiljett, enligt Reine Flodin.
Fryksdalsdansen kortas till två dagar, på grund av att för få köper tredagarsbiljett, enligt Reine Flodin.

Fryksdalsdansen var under många år en fyradagarsfestival. För några år sedan kortades den till tre.

Nu tar arrangören ännu ett steg - och gör om den till ett tvådagarsarrangemang.

– Det är alldeles för få som köper tredagarsbiljetter, berättar festivalansvarige Reine Flodin.

Fryksdalsdansen hade 35-årsjubileum vid årets festival. Om man ser tillbaka, var det under många år fokus på flera olika dansband varje kväll och man hade flertalet dansbanor, både i det stora tältet som kallades Bryggan, men även ut mot udden. Genom åren har dansbanorna successivt plockats bort och efter pandemin tog man även bort Bryggan. Numer är största fokuset lagt vid disco och scenuppträdanden.

– Dansarna har blivit färre. Det är därför vi minskat antalet dansband, förklarar Reine Flodin.

  • Reine Flodin, ansvarig för Fryksdalsdansen, berättar att de som vill dansa blir allt färre.
    Reine Flodin, ansvarig för Fryksdalsdansen, berättar att de som vill dansa blir allt färre. Foto: ""
  • LBSB uppträdde på årets Fryksdalsdans.
    LBSB uppträdde på årets Fryksdalsdans. Foto: Tomas Svedlund

Och nu plockas torsdagen bort ur programmet och det gör Fryksdalsdansen till ett tvådagarsarrangemang från och med nästa år.

– Det beror på att allt färre köper tredagarskort. Jag vet inte om det beror på att folk inte har pengar eller om det är tidsandan att folk inte har tid längre, förklarar Reine Flodin som menar att besökarna inte sviker fredag och lördag.

– Det är torsdagen som är för svag helt enkelt. Det har alltid varit den svagaste kvällen. Det är stora kostnader så det är bättre att satsa på två bra kvällar. I slutänden handlar det om att det ska vara ett arrangemang som bär sig ekonomiskt.

Till årets Fryksdalsdans kom 11 000 besökare. Nu siktar man framåt mot 2024, och då räknar Reine Flodin med ungefär samma upplägg. Vilka artister som kommer uppträda då är ännu inte klart.

– Det är hård konkurrens om artisterna med andra festivaler som äger rum just den helgen. Även om vi vill ha vissa artister så kanske vi inte får dem ändå. Bokningarna är mer komplexa än vad man tror, berättar Reine Flodin.

Artikeltaggar

ArtisterDansbandDiscoFestivalerFryksdalsdansenNöje/KulturReine Flodin

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.