Hoppa till huvudinnehållet

Renovering för 24 miljoner av Prästbols skola nära: ”I klart sämst skick”

Publicerad:
Prästbols skola i Östra Ämtervik är i dåligt skick kan komma att renoveras under 2024 och 2025.
Prästbols skola i Östra Ämtervik är i dåligt skick kan komma att renoveras under 2024 och 2025. Foto: "BENGT KRÖNSTRÖM"

Prästbols skola i Östra Ämtervik kan komma att renoveras under 2024 och 2025. Den preliminära prislappen för projektet är cirka 24 miljoner kronor.

– Prästbol är den av våra skolor som är i klart sämst skick. Därför är det rimligt att åtgärda detta nu. Vi måste bara få en bra bild av hur andra tänkta investeringar påverkas, säger Sunnes kommunalråd Henrik Frykberger (M).

Under hösten har det visat sig att asbest förekommer i golvmattor i tre klassrum och hallen till personalingången på Prästbols skola. Prov visar också att det finns bland annat klorfenoler, kloranisoler och polycykliska aromatiska kolväten i tryckimpregnerade syllar vid yttervägg till slöjdsalen och innerväggar i den äldre delen av skolan.

– Det här är inte så konstigt med tanke på byggår och så vidare (sent 1960-tal, red:s anm), men det måste ju åtgärdas. Jag vill dock betona att förekomsten av asbest är inkapslad och luften är inte kontaminerad. Så det är ofarligt att vistas i lokalerna, säger Henrik Frykberger.

Bland de åtgärder som miljö- och byggenheten på Sunne kommun förelägger Lärande och utbildning att vidta finns en tidsplan för när en renovering av Prästbols skola ska ske.

– Det har gjorts olika projekteringar under flera års tid när det gäller Prästbols skola. Allt från nybygge till måttlig renovering. Men föreläggandet blev droppen som fick bägaren att rinna över. Förvaltningen har landat i att investeringsbehovet är så stort att en betydande renovering måste ske i närtid. Detta presenterade man för kommunstyrelsen på torsdagen och det råder politisk enighet kring detta, säger Henrik Frykberger.

Enligt beslutsunderlaget i ärendet skulle Sunne Fastighets AB få i uppdrag att i samråd med skolledning planera för att prioritera behovet av renovering så att budgetramen om 23,6 miljoner kronor hålls. Alla kostnader för projektet, inklusive eventuella inventarier, ska rymmas inom total budgetram.

Men den här posten finns inte i nuvarande investeringsbudget. Däremot verkar det finnas andra vägar att gå.

– För 2024 har vi en ovanligt stor reinvesteringspott som är tänkt för energibesparingar och olika renoveringar. Den uppgår till drygt 50 miljoner. Förvaltningen har föreslagit att investeringsbudgeten utökas med 23,6 miljoner kronor, som fördelas med 13 miljoner 2024 och 10,6 miljoner 2025. Kommunstyrelsen har nu bett förvaltningen ta fram en ”prislapp” och en tydligare bild av hur Prästbolsprojektet påverkar investeringssidan som helhet, säger Henrik Frykberger.

”Om beslut om renovering tas tror vi att byggprojektet kan påbörjas under 2024 och att det i så fall blir klart 2025”, säger Henrik Frykberger.
”Om beslut om renovering tas tror vi att byggprojektet kan påbörjas under 2024 och att det i så fall blir klart 2025”, säger Henrik Frykberger. Foto: HP Skoglund

Formellt återremitterade alltså kommunstyrelsen ärendet och tanken är nu att det tas upp i kommunstyrelsen igen den 7 december och i kommunfullmäktige den 18 december.

– Om beslut om renovering tas tror vi att byggprojektet kan påbörjas under 2024 och att det i så fall blir klart 2025, säger Henrik Frykberger.

Artikeltaggar

AsbestÅtgärderBostad och byggenHenrik FrykbergerKommunstyrelsenModeraternaÖstra ÄmtervikRenoveringarSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.