Hoppa till huvudinnehållet

Vänner med olika uttryck ställer ut på Sundsberg: ”En fin kombination”

Publicerad:
Maj-Lis Uller och Jeanette Wiman ställer ut på Sundsbergs gård tillsammans med silversmeden Gunilla Frykestig.
Maj-Lis Uller och Jeanette Wiman ställer ut på Sundsbergs gård tillsammans med silversmeden Gunilla Frykestig. Foto: Dan Enwall

På lördagen är det vernissage för en utställning med verk av Maj-Lis Uller, Jeanette Wiman och Gunilla Frykestig på Sundsbergs gård i Sunne.

– Mina vänner gör spännande saker så helheten blir väldigt bra, säger Maj-Lis Uller som jobbar med både måleri och keramik.

Från början var det väl tänkt att Sunnekonstnären Maj-Lis Uller skulle ställa ut själv.

– Jag fick den här utställningstiden för ett år sedan, men då tänkte jag också på mina jätteduktiga vänner. Jeanette Wiman från Brunskog är keramiker och gör väldigt spännande saker. Likaså silversmeden Gunilla Frykestig från Sunne. Det tyckte jag blev en fin kombination, säger Maj-Lis Uller som jobbar med både måleri och skulptur.

– Det senare innebär även glas så det blir många olika tekniker. I vinter har jag börjat med akvarell kombinerat med collage. Jag jobbar både i akvarell, akryl och cold wax och integrerar gärna glas i mina tavlor. Jag tycker mycket om att bygga in struktur i bilderna. Till det använder jag även vax och vävt papper. Jag gjuter också former i keramik som blir bilder. Jag använder också glas i olika grovlekar som jag smälter över. Skulpturerna gör jag av många olika material. Bland annat härdat tyg som ser ut lite som brons, säger Maj-Lis Uller.

Jeanette Wiman visar keramik, både bruksföremål och konst, i stengods.

– Jag har ju alltid varit kreativ och min farmor Sara Rhöse jobbade också med keramik så jag har alltid hållit på med lera. När jag utbildade mig kände jag att det är väldigt kul att kunna byta ut plastsaker mot keramik, till exempel durkslag och liknande. För mig är det viktigt att ett bruksgods är tåligt. Det ska kunna användas och köras i diskmaskin, dessutom vara både funktionellt och vackert. Och när det gäller konstföremålen tycker jag att leran är ett så häftigt uttryck; det är det enda materialet du kan forma med dina bara händer. Ändå kan det hålla tusentals år.

 • ”Jag jobbar i många olika tekniker”, säger Sunnekonstnären Maj-Lis Uller
  ”Jag jobbar i många olika tekniker”, säger Sunnekonstnären Maj-Lis Uller Foto: Dan Enwall
 • Några av Maj-Lis Ullers större bilder på utställningen.
  Några av Maj-Lis Ullers större bilder på utställningen. Foto: Dan Enwall
 • Några av Ullers bilder är tredimensionella.
  Några av Ullers bilder är tredimensionella. Foto: Dan Enwall
 • Måleri och skulptur sida vid sida.
  Måleri och skulptur sida vid sida. Foto: Dan Enwall
 • Utställningen pågår till den 17 december.
  Utställningen pågår till den 17 december. Foto: Dan Enwall
 • ”För mig är det viktigt att mina bruksföremål både är tåliga, funktionella och vackra”, säger Jeanette Wiman.
  ”För mig är det viktigt att mina bruksföremål både är tåliga, funktionella och vackra”, säger Jeanette Wiman. Foto: Dan Enwall

Det är första gången hon ställer ut i Sunne.

– Det är väldigt roligt att vara på Sundsbergs gård och ställa ut ihop med Maj-Lis som jag tycker är en fantastisk konstnär. Dessutom får man alltid ett väldigt fint och professionellt mottagande här, säger Jeanette Wiman.

Utställningen pågår till den 17 december.

Artikeltaggar

BrunskogKeramikKonstMaj-Lis UllerSkulpturerSunneUtställningarVernissager

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.