Hoppa till huvudinnehållet

L om informationsplikten: ”Rätten till vård får inte äventyras”

Publicerad:
Liberalerna valde att inte skriva under majoriteten i Region Värmlands brev till regeringen om informationsplikten.
Liberalerna valde att inte skriva under majoriteten i Region Värmlands brev till regeringen om informationsplikten. Foto: Helena Karlsson

Liberalerna valde att inte skriva under majoriteten i Region Värmlands brev till regeringen om informationsplikten.

– Många av Region Värmlands anställda har uttryckt oro om informationsplikten som just nu diskuteras på nationell nivå. Liberalernas regiongrupp vill därför tydliggöra sin åsikt, skriver man i ett pressmeddelande.

För Liberalerna är det viktigt att lärare och vårdpersonal undantas från informationsplikten.

– Det är lagstadgat att alla har rätt till vård som inte kan anstå, exempelvis akutvård och förlossningsvård. Vi vill inte ha en situation där människor väljer bort att söka vård för att de är rädda. Vårdpersonal ska inte heller behöva fundera på om personen ska få vård eller om de ska rapportera densamma, rätten till vård får inte äventyras, säger Marianne Åhman (L), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, tillika vårdanställd.

Region Värmlands ansvarar även för fem folkhögskolor och den regionala biblioteksverksamheten. För att dessa verksamheter ska kunna fokusera på sitt kärnuppdrag är det av yttersta vikt att personal på skolor och bibliotek inte heller ska omfattas av informationsplikt.

– Att påtvinga lärare och övrig skolpersonal informationsplikt, det skulle i princip omöjliggöra för barn och ungdomar att vistas i skolan och därför beröva dem deras rättigheter i enlighet med internationell rätt och den barnkonvention vi i Liberalerna drev på för att göra till lag, säger Niklas Lehresjön (L), ledamot i kultur och bildningsnämnden, tillika lärare.

Artikeltaggar

BarnkonventionenFolkhögskolorLiberalernaLärareMarianne ÅhmanRegion VärmlandVårdVård och omsorg

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.