Hoppa till huvudinnehållet

Kristersson om Bryssel-dådet: Fruktansvärt besked

Publicerad:
Ulf Kristersson har fört samtal med den belgiska regeringen. Arkivbild.
Ulf Kristersson har fört samtal med den belgiska regeringen. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) har pratat med Belgiens premiärminister Alexander de Croo efter måndagskvällens terrordåd i Bryssel.

Samtidigt uppmanar UD svenskar i Belgien att "vara vaksamma".

Två svenskar sköts under måndagen till döds på öppen gata i Bryssel, i samband med EM-kvalmatchen i den belgiska huvudstaden.

"Vi har alla ikväll nåtts av det fruktansvärda beskedet att flera personer har skjutits på öppen gata i Bryssel och att offren uppges vara svenska medborgare. Mina tankar är ikväll med de omkomna, de skadade och deras anhöriga", säger Ulf Kristersson i ett sms till TT.

Kristersson säger att han fört samtal med den belgiska regeringen efter terrordådet.

"Regeringskansliet och ansvariga svenska myndigheter arbetar nu intensivt för att få all relevant information om vad som har hänt och vad belgiska myndigheter gör för att förhindra ytterligare våldsdåd", skriver han.

UD skickar ut SMS

Enligt statsministern är det svenska utrikesdepartementet i färd med att skicka ut information till svenskar som befinner sig i Belgien.

"Nu går också ett sms ut från UD till alla svenska abonnemang i Belgien. Svenskar på plats uppmanas att vara vaksamma och att noga hörsamma anvisningar från belgiska myndigheter.”

Även andra ministrar i regeringen har under kvällen kommenterat terrordådet. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallar händelsen "förfärlig", och utrikesminister Tobias Billström skriver att hans tankar går till offrens nära och kära.

Andersson: Viktigt hörsamma myndigheter

Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, har kommenterat händelsen på X (tidigare Twitter):

"Fruktansvärda nyheter från Bryssel ikväll om döda svenskar i ett misstänkt terrordåd. Mina tankar går till offren och deras anhöriga. Viktigt att alla svenskar på plats i Bryssel lyssnar på belgiska myndigheters rekommendationer", skriver hon.

Även bland andra Muharrem Demirok (C), Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD) har kommenterat det misstänkta terrordådet i sociala medier.

Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, skriver följande på X:

"Fruktansvärda uppgifter från Bryssel om att två svenskar har skjutits till döds i ett misstänkt terrordåd. En stor sorg. Mina tankar är med de drabbade och anhöriga", skriver han.

Fakta

Detta har hänt

Två personer, som enligt belgiska myndigheter är svenskar, sköts till döds i ett misstänkt terrordåd i Bryssel på måndagskvällen. Det här är vad vi hittills vet om det inträffade.

Två personer dödades och minst en person skadades när en man på måndagskvällen öppnade eld med automatvapen i vid torget Saincte Lette i centrala Bryssel. Den skadade personen ska enligt belgiska medier vara ”utom fara”.

Skottlossningen inträffade klockan 19.15 – 1,5 timmar före Sveriges EM-kval i fotboll mot Belgien, och flera medier uppger att de två personer som sköts ihjäl bar svenska landslagströjor.

Efter dådet har terrorhotnivån höjts till den högsta, fyra, i staden och säkerheten har skärpts såväl runt Kung Baudouin-stadion som inne i centrala Bryssel.

Tidigt på tisdagsmorgonen hade gärningsmannen, som var i 40-årsåldern och klädd i orange jacka och hjälm, ännu inte gripits. Enligt medieuppgifter är han sedan tidigare känd av polisen. Det har på sociala medier spridits en film där en man säger sig tillhöra terrorrörelsen IS och vara ute efter att ”hämnas muslimer”. ”Jag har dödat tre svenskar”, säger han enligt TT:s översättning.

Polisen i Bryssel manade på måndagskvällen till försiktighet och uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus.

(TT)

Artikeltaggar

BelgienBrysselJohan PehrsonKristdemokraternaLiberalernaMagdalena AnderssonModeraternaMyndigheterPolitikRegeringskanslietSociala medierTerrordådTobias BillströmTwitterUlf Kristersson

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.