Hoppa till huvudinnehållet

En välutbildad grupp trädgårdsarbetare växer fram: ”Väldigt kul och lärorikt”

Publicerad:
Tina Falk, Västra Ämtervik och Stefan ”Såta” Johansson, Rottneros, är två av de 18 som går den nya ettåriga trädgårdsutbildningen i Sunne.
Tina Falk, Västra Ämtervik och Stefan ”Såta” Johansson, Rottneros, är två av de 18 som går den nya ettåriga trädgårdsutbildningen i Sunne. Foto: Dan Enwall

Den här veckan har gått i skördens tecken för eleverna på den nystartade ettåriga trädgårdsutbildningen i Sunne. På tisdagen skördades grönsaker i Rottneros parks idéträdgård och på onsdagen blev det skördefestmåltid på Kulinarika i Västra Ämtervik.

– Det är en väldigt kul och lärorik utbildning, konstaterar fotbollsprofilen Stefan ”Såta” Johansson, en av eleverna.

Trädgårdsutbildningen i Sunne har 18 deltagare från hela Värmland.

– Bakgrunden är att det fanns en efterfrågan på arbetskraft från Värmlands kyrkogårdsförvaltningar. Själva initiativet togs av Rottneros parks vänner vilka kontaktade Lärcenter i Sunne, som är huvudman för utbildningen, säger kursledaren Annelie Engkvist.

För många har kursen betytt en ny riktning i livet. En av dem är Stefan ”Såta” Johansson, Rottneros.

– Jag hade gjort 37 år på Rottneros bruk, de sista åren som operatör. Jag kände mig rätt färdig med det och tänkte att jag skulle göra något annat. Då dök den här trädgårdskursen upp. Så jag hoppade på den och det har jag inte ångrat. Jag kanske borde ha bytt riktning i livet tidigare, men så är det ju när man har ett jobb. Det är lätt att bli kvar.

Han har alltid varit intresserad av trädgård.

– Men då har det handlat om trädgården hemma, förstås. Nu har man ju fått utöka kunskaperna lite. Det har varit väldigt intressant och varierande. Väldigt mycket praktik, bland annat här i Rottneros park med idéträdgårdarna. Nu ska vi tillbaka till skolbänken fram till februari då kursen avslutas.

Vad händer då?

– Det finns verkligen arbetstillfällen inom det här området. Med en bra utbildning har man ju goda chanser att få säsongsjobb i alla fall. Jag har inte tänkt så mycket på framtiden än, det har varit fullt upp med kursen. Så vad som händer framöver återstår att se men det har varit en väldigt positiv upplevelse, säger Stefan ”Såta Johansson.

Stefan ”Såta” Johansson konstaterar att prepareringen av bönorna ser bra ut.
Stefan ”Såta” Johansson konstaterar att prepareringen av bönorna ser bra ut. Foto: Privat

Tina Falk, Västra Ämtervik, har jobbat som förskollärare i många år.

– Jag tyckte att det var dags att skola om sig och kände att jag vill prova något annat. Kursen har varit väldigt givande hittills. Mitt intresse för trädgård har blivit större och större under åren. Men grönsaksodling har jag inte hållit på med så mycket förut så det har varit roligt. Sedan ska det spännande att komma in mer på anläggning och sådant. Det finnas så otroligt mycket nytt att lära sig. Och så är det väldigt roligt att få umgås med andra som också tycker att allt det här är intressant, säger hon.

 • ”Flera redan har fått jobbförfrågningar, efter att de har varit ute på praktik under sommaren”, berättar kursledaren Annelie Engkvist.
  ”Flera redan har fått jobbförfrågningar, efter att de har varit ute på praktik under sommaren”, berättar kursledaren Annelie Engkvist. Foto: Dan Enwall
 • Det var fullt upp under skördedagen i Rottneros park.
  Det var fullt upp under skördedagen i Rottneros park. Foto: Dan Enwall
 • Bladgrönsaker är båda goda, nyttiga och vackra.
  Bladgrönsaker är båda goda, nyttiga och vackra. Foto: Dan Enwall
 • Lycka är nyskördade morötter och purjolök.
  Lycka är nyskördade morötter och purjolök. Foto: Dan Enwall
 • ”Det här har varit en väldigt positiv upplevelse, säger eleverna Tina Falk och Stefan ”Såta Johansson.
  ”Det här har varit en väldigt positiv upplevelse, säger eleverna Tina Falk och Stefan ”Såta Johansson. Foto: Dan Enwall
 • Morotslåda.
  Morotslåda. Foto: Dan Enwall
 • Så här smaskigt såg det ut när skördefestmåltiden lagades på Kulinarika i Västra Ämtervik.
  Så här smaskigt såg det ut när skördefestmåltiden lagades på Kulinarika i Västra Ämtervik. Foto: Privat

Annelie Engkvist konstaterar att utbildningen verkligen verkar ha legat rätt i tiden.

– Vi vet ju att flera redan har fått jobbförfrågningar, efter att de har varit ute på praktik under sommaren. Det är ju jättespännande och ett gott betyg. Och nu börjar en ny antagningsomgång den 15 oktober. Ansökan är öppen en månad och sedan drar utbildningen i gång i februari 2024. Så vi hoppas på ett fortsatt stort intresse, säger hon.

Artikeltaggar

Annelie EngkvistKurserParkerRottnerosSkola och utbildningStefan JohanssonSunneTrädgårdUtbildningVästra Ämtervik

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.