Hoppa till huvudinnehållet

Nya mäklaren om tuffa bostadsmarknaden: ”Vi har varit förskonade i Sunne”

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
Dawid Norell, 32, utexaminerades i april som mäklare på Fastighetsbyrån i Sunne. Han trivs bra, men utmaningarna är många i dagens osäkra bostadsmarknad.
Dawid Norell, 32, utexaminerades i april som mäklare på Fastighetsbyrån i Sunne. Han trivs bra, men utmaningarna är många i dagens osäkra bostadsmarknad. Foto: Fredrik Finnebråth

Skenande inflation och höga räntor ger en osäker bostadsmarknad.

Dawid Norell, 32, är nyexaminerad mäklare på Fastighetsbyrån i Sunne.

Första tiden har varit utmanande.

– Som ny mäklare vill man göra alla nöjda, men det är inte alltid det går. Jag kan inte sätta ett värde som inte är rimligt, säger han.

För cirka två år sedan började Dawid Norell sin mäklarutbildning genom Högskolan Väst i Trollhättan.

Då blomstrade bostadsmarknaden under pandemin.

Mycket har hänt i världen sedan dess. När Dawid utexaminerades som mäklare i våras var det betydligt tuffare tider.

Som en följd av Rysslands invasionskrig och stigande inflation har Riksbanken vid flera tillfällen höjt styrräntan det senaste året, vilket gjort bostadslån betydligt dyrare. Det har i sin tur resulterat i lägre efterfrågan på bostadsmarknaden och att priserna fallit.

– Många kompisar i branschen har det tufft, vissa marknader går trögt. I Sunne har vi faktiskt varit väldigt förskonade, för här har vi skogsfastigheter, industrifastigheter och bostadsrätter som vi säljer både centralt och ute på landet. Vi är ganska breda i vårt område. I till exempel Stockholm säljer vissa enbart bostadsrätter, är den marknaden död är det totalt stilla.

Lägre priser, färre objekt och längre försäljningsperioder. Det är tuffa tider för alla mäklare just nu, inte minst för de som är nya.

– Det är supertufft i början. Mitt fokus har varit att komma ut och träffa så mycket folk som möjligt. Under första månaden hade jag flest möten i Värmland av alla mäklare, inte för att träffa folk som ska sälja utan mer för att erbjuda dem en muntlig värdering och visa att jag finns.

”Svårt att göra alla nöjda”

Den osäkra bostadsmarknaden får många att tveka.

– När jag kommer ut till folk har vissa värderat priset från när marknaden stod som allra högst. Då kan det vara svårt, inte minst för mig som ny, att behöva sätta ett värde som inte riktigt motsvarar deras förväntningar. Jag vill göra alla nöjda, speciellt på en liten ort, men det är inte alltid det går. Jag kan inte sätta ett värde som inte är rimligt. Det kan jag tycka är jobbigt. Som tur är har bostadsmarknaden i Sunne och Munkfors stått emot ränteuppgången på ett bra sätt, därför har jag inte hamnat i de situationerna så ofta.

Jobbar ni annorlunda när bostadsmarknaden är osäker?

– Ja, vi pratar väldigt mycket med både säljare och köpare. När vi har en husvisning och märker att de inte är intresserade, släpper vi dem inte där utan vi fortsätter bearbeta dem till framtida objekt. Vi jobbar ännu mer med att matcha bostäder med våra spekulanter, och det tycker jag är roligt. Det blir lite som ett pussel, att hitta rätt hus till rätt köpare.

Dawid Norell om vikten av att tänka långsiktigt: ”Mitt absolut bästa råd är att man ska optimera försäljningen”.
Dawid Norell om vikten av att tänka långsiktigt: ”Mitt absolut bästa råd är att man ska optimera försäljningen”. Foto: Fredrik Finnebråth

”Inte fel tid att sälja”

Tuffa tider för mäklare, men Dawid Norell trivs på sitt nya jobb - och ser med tillförsikt på framtiden.

– Jag tror verkligen att det kommer att vända. Första prognoserna var att räntan skulle höjas lite grann, men inflationen har inte dalat i den takten som de velat. Så snart inflationen går åt rätt håll, och räntan lägger sig på en stadig nivå, kommer det att släppa. Det är just den här osäkerheten som är jobbig.

– Sedan har vi inte samma skuldkvot i Sunne som storstäder, ifall räntan går upp lite grann blir inte vi lika påverkade som i ett storstadsperspektiv.

Vad är dina råd till de som går i köp- eller säljtankar?

– Många jag pratar med nu vill vänta, samtidigt kan det lika gärna vara rätt tid nu. Man kanske säljer lite billigare, men fastighetsskatten blir lägre också. Mitt absolut bästa råd är att man ska optimera försäljningen. Många köper ett hus och inser då att de måste sälja sitt gamla, men då kan processen bli hopdragen. Det är bättre om man planerar i förväg, att om ett år kan inte jag bo kvar här. Då kan man lägga upp det lite bättre och hinna anmäla sig som intressenter under tiden, säger Dawid Norell.

Läs också:

Sunnes bostadspriser har ökat mest de senaste fem åren

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsmarknadBostadsrätterDawid NorellFastighetsbyrånInflationMunkforsMäklareRiksbankenSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.