Hoppa till huvudinnehållet

Vi kräver att ni politiker lyssnar

Publicerad:
”Varför ska man alltid spara på den lilla människan, den som behöver mest stöd?”, skriver Personliga assistenter i Sunne kommun. (Genrebild)
”Varför ska man alltid spara på den lilla människan, den som behöver mest stöd?”, skriver Personliga assistenter i Sunne kommun. (Genrebild) Foto: Jan Fleischmann

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

“Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt”. Så står det i kommunens vision som politiken har beslutat om och som ska styra alla beslut som tas för att utveckla alla verksamheter. Under hösten stod det i tidningen att Sunne kommun skulle lägga ut all sin personliga assistans på privata företag - och för i stort sett alla av oss som varje dag planerar aktiviteter för och stöttar de brukare som får insatser genom LSS kom detta som en blixt från klar himmel.

När vi fick redovisat hur man hade tänkt kring det här fick vi reda på att det kommunen menade att man sparade in på detta var “resekostnader” och “arbetskläder”. Resekostnader? Många av våra LSS-kunder har egen bil och står själva för drivmedelskostnaderna. Arbetskläder? Vi har blivit erbjudna ett väldigt begränsat utbud och de flesta av oss som arbetar som personliga assistenter använder våra egna kläder när vi jobbar.

Men för oss är det inte våra jobb som är det viktigaste eller huruvida vi får arbetskläder eller inte. Vi undrar var brukarna, de personer som faktiskt drabbas mest, och deras värde och perspektiv har tagit vägen i det här förslaget.

Om man faktiskt förstår vad LSS handlar om så vet man att det tar lång tid att skapa bra och förtroendefulla relationer med de som tar del av insatserna, det krävs en trygg omgivning och stabila arbetsgrupper runt de här personerna för att man ska kunna hjälpa de här individerna att bli så självständiga som de kan bli. Vi har svårt att se hur man ska kunna se till att det sker med det här förslaget - privata aktörer har ofta otrygga avtal och sämre löner vilket vi vet leder till att det blir stor personalomsättning och ofta obehörig personal - är det det Sunne kommun vill för de här människorna? Vi är inte emot att man får välja den aktör man trivs bäst med - men ska ni ta ifrån brukarna en av de aktörerna som många av dem äntligen funnit sin trygghet hos?

Till er som styr kommunen vill vi fråga: förstår ni den oro som både vi och många anhöriga känner kring brukarnas framtid och livskvalité? Liberalerna, ni tar ofta upp hur viktigt det är att LSS har hög kvalité - var är ni nu? Sverigedemokraterna, ni säger att ni är emot att man sparar på LSS - var är ni nu?

Vi som jobbar inom personlig assistans har alltså fått reda på via tidningen att den här förändringen hade tänkts göras - utan att vi hade haft någon möjlighet att varken stå upp för våra brukare eller ens kunna ge vårt perspektiv kring hur vi drabbas av detta. Brukarnas anhöriga fick reda på detta via brev. Fanns det ens en tanke att bolla med och få input från de som är experter kring personlig assistans och de som drabbas av beslutet? Varför ska man alltid spara på den lilla människan, den som behöver mest stöd - när det finns så många andra saker inom kommunen man kan spara på?

Nu drog man tillbaka förslaget i sista stund och det är sagt att man ska lyssna på den kritik och oro som kommit upp - vi hoppas inte bara det, vi kräver att ni politiker lyssnar och att vi sätter brukarna i centrum för de diskussionerna.

Personliga assistenter i Sunne kommun

Artikeltaggar

LiberalernaOroligheterPersonlig assistansSunneSunne kommunSverigedemokraternaVård och omsorg