På lördagen var det Dans- och skördefest vid Sjösala, Östra Ämtervik. Evenemanget firade och summerade det treåriga projektet Rural movements, där professionella danskonstnärer har utvecklat sina konstnärliga idéer.
– För oss som arbetar med danskonstens utveckling i Sverige blir detta en levande tankesmedja, där vi utforskar vilken roll landsbygden har i ett hållbart kulturellt ekosystem, säger Tina Eriksson Fredriksson, verksamhetsutvecklare på Riksteatern.
Under flera år har Rural Movements – ett samarbete mellan Riksteatern, Region Värmland, Riksteatern Värmland, Kultur på landsbygd och Alma Löv Museum of Unexp. Art – drivit ett residensprogram i Östra Ämtervik där professionella danskonstnärer har utvecklat sina konstnärliga idéer utifrån platsens specifika förutsättningar.
Dans- och skördefesten, som arrangerades i samarbete med Bygdeutveckling i Emtervik, blev ett tillfälle att fira och summera projektet, med ambitionen att så nya frön för framtiden.
– Rural Movements har pågått sedan 2020 och vi började faktiskt med ett evenemang som liknar den här Dans- och skördefesten; en kombination av den lokala skördemarknaden och massor av danshändelser, bland annat en kanottur där man kunde se dans ute i landskapet, säger Anna Asplind, konstnärlig projektledare.
– Så nu knyter vi ihop säcken. Det betyder inte att stänga säcken, men knyta ihop för nu, säger Tina Eriksson Fredriksson.
– Och så vi se vad som händer. Det finns redan en hel del planer för framtiden. Det fortsätter, men i ny form, säger Anna Asplind.
– Det blir mindre projektbaserat. Från Riksteaterns sida tittar vi på om de här platserna ute i landet även delvis kan bli produktionsplatser. Då handlar det inte längre om projekt utan om våra produktioner, säger Tina Eriksson Fredriksson och fortsätter:
– Det ska vi prova här på Sjösala redan nu i december. En arbetsperiod i en dansproduktion förläggs hit, helt enkelt för att vi gör många produktioner som ska röra sig runtom i Sverige.
På fredagen hade Riksteaterns olika residensplatser kommit till Östra Ämtervik.
– Vi har delat erfarenheter och gjort saker tillsammans. För att komma fram till vad det är att samexistera på en sådan här plats, säger Anna Asplind.
Förutom skördemarknaden, som Fryksdalsbygden bevakat separat, innehöll dansfesten en mängd workshops. Bland annat ”Att samexistera i görandet” med koreografen Daniella Eriksson, dansimprovisation för barn med Värmdans, dansimprovisation med IDKA-dans, Ätbara vägkanter med biologen och skogsträdgårdsspecialisten Katarina Holmdahl, Hip-hop-improvisation med dansarna Ana Strandberg och Sanna Norbäck Welin, Samexistens med material, en workshop för barn med konstnären Katrin Westman samt Linedance med dansaren Maria Naidu.
Dagen innehöll också mycket annat
”Får jag lov?” med Värmdans. Ett performance som tar avstamp i mötet mellan dansare och följare.
IDKA i en dansimprovisation -koreograferad i stunden. Var tar du slut, var börjar jag, när blir det vi?
Release för publikationen YES, OK, NO om och med Koreografiska arkitekturer/Arkitektoniska koreografier, ett av Rural Movements tidigare dansredidens.
Föreställningen Mineral av Lichen Community Summer Company från Filipstad under konstnärlig koordinering av Dinis Machado. Föreställningen tar avstamp i geologins värld, med processer som innehåller tusenåriga långsamma och ihållande rörelser.
Reflektion, olika reflektioner och perspektiv från dagen tillsammans med koreografen Peter Mills, dramatikern Christofer Bocker, konstnären och performance artisten Louise Fontain samt Rural Movements.
Performanceföreställningen Ranunculus där koreografen Daniella Eriksson hypnotiserar publiken likt en giftig blomma. Ranunculus är ett solo med starka kontraster, en kontrollerad och explosiv koreografi som skapar en förförisk lek med publikens förväntan.
Och till sist Samexistens, en föreställning som byggs upp av många mindre element som samverkar likt dominobrickor. Elden, dansen och musiken blir metaforer för jordens långsamma transformation och människans försök att kontrollera den. Välkommen till en totalupplevelse där ingen riktigt vet hur det slutar. Eldskulptur: Jonas Haglund, musik: Jonas Gazell, dans: Blandade elever från Kulturskolan i Sunne under ledning av Sofia Hassel och Anna Asplind.