Hoppa till huvudinnehållet

Annefors herrgård är såld: ”Men vi bor kvar så länge vi vill”

Publicerad:
Terje Thoresen och Sten-Åke Andersson utanför Annefors herrgård. Bilden är tagen 2015. Foto: Dan Enwall

Annefors herrgård har sålts. Köpare är Peder Løvenskiold, Annefors skog. Men Sunneprofilerna Terje Thoresen och Sten-Åke Andersson blir kvar i herrgården.

– Vi har dispositionsrätt och är hyresgäster så länge vi vill och kan, säger Terje Thoresen.

Övertagandet skedde den 1 juli i år. Köpesumman blev fyra miljoner kronor. De förra ägarna är väldigt nöjda med hur allting löst sig.

– Løvenskiold anser att herrgården är en kulturgård och kronjuvelen här uppe. Han vill att den ska värnas, vårdas och skötas som den är. Det tycker vi är väldigt roligt eftersom vi har lagt ner ett stort arbete på och i byggnaden under de snart 50 år vi bott där, säger Terje Thoresen.

”Vi tycker att det är en väldigt bra lösning. Vi är väldigt nöjda med detta”, säger Sten-Åke Andersson och Terje Thoresen.
”Vi tycker att det är en väldigt bra lösning. Vi är väldigt nöjda med detta”, säger Sten-Åke Andersson och Terje Thoresen. Foto: Dan Enwall

Fryksdalsbygden har i ett antal reportage genom åren visat hur arbetet med herrgården har fortskridit.

– Eftersom vi inte har några arvingar som kan ta över så har vi ju funderat över hur det kommer att bli. Och när Peder kontaktade oss för ett år sedan och förklarade att han var intresserad om vi ville sälja så föll en sten från vårt bröst. Vi vet att det finns ekonomi bakom. Peder Løvenskiold äger marken runt omkring och är en väldigt kunnig skogsmänniska som dessutom förstår sig på herrgårdens historik, säger Terje Thoresen som tycker att det känns lite konstigt och en smula vemodigt att bli hyresgäst i ett hus man ägt så länge, men att det positiva överväger till väldigt stor del.

– Vi tycker att det är en väldigt bra lösning. Vi är väldigt nöjda med detta, säger han.

Läs också:

Bygda hälsar på i Annefors herrgård: ”Bruket sitter i väggarna”Nu lämnar balettarkivet Annefors herrgård och får ett nytt liv

Artikeltaggar

Bostad och byggenDjur och naturEkonomiFastigheterSkogVård

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.