Hoppa till huvudinnehållet

X-linjen i Sunne välanvänd: ”Ett smidigt alternativ”

Publicerad:
Den flexibla bussen X-linjen blev välanvänd i sommar-Sunne. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Den flexibla bussen X-linjen blev välanvänd i sommar-Sunne. Cirka 1 000 resor bokades av Sunnebor och besökare under testperioden som pågick 15 juni till 13 augusti. Det skriver Sunne kommun på sin hemsida.

Med Värmlandstrafiks X-linje kunde man som resenär åka buss dit man önskade inom en viss radie från Sunne centrum. Resorna bokades i appen X-linjen och turerna anpassades efter bokningarna.

– Med X-linjen ville vi se hur vi kan påverka fritidsåkandet. Trots att det var en kort testperiod är det jättekul att se att bussen blev så använd, säger Christian Granberg, trafikutvecklare på Region Värmland.

Medeltransporttiden blev 9,46 minuter. Vuxna använde X-linjen klart mest. Antalet resenärer ”peakade” under Fryksdalsdansen, 28-30 juli.

Ungdomar har rest kortare sträckor på i snitt 2,5 minuter. Populära resmål var pump track på Mejeriängen, Sunne Ryttarförening, Teatertorget, fotbollsplanerna på Kolsnäs och Sunne Sommarland.

Vuxna och pensionärer har gjort längre resor på i snitt 4-5 minuter. De har främst besökt Berättarladan, Rottneros Park, Mårbacka, Selma spa, Teatertorget, Kolsnäs, Sunne golfklubb och religiösa platser.

Mikael Persson, samhällsplanerare i Sunne kommun, tror att dynamisk kollektivtrafik kan vara en stor del av lösningen för landsbygden.

– En anropsstyrd buss är ett smidigt alternativ när det inte finns möjlighet att ha busslinjer som går varje timme överallt.

Artikeltaggar

ApparBerättarladanBussarFryksdalsdansenKollektivtrafikKolsnäsMejeriängenMikael PerssonRegion VärmlandSelma spaSunneSunne kommunTrafikVärmlandstrafik

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.