Hoppa till huvudinnehållet

Fyra partier i Sunne: ”Kommunen måste säga nej till anmälningsplikt”

Publicerad:
Fyra oppositionspartier i Sunne, S, C, MP och V, vill att Sunne kommun uppmanar regeringen och Sverigedemokraterna att inte införa den anmälningsplikt som nu utreds. Foto: Fredrik Finnebråth

Fyra oppositionspartier i Sunne; S, C, MP och V, vill att Sunne kommun uppmanar regeringen och Sverigedemokraterna att inte införa den anmälningsplikt som nu utreds.

– Det ligger så långt från de värdegrunder vi står för, säger Kristina Lundberg (C).

Under rubriken ”Sunne kommun måste säga nej till anmälningsplikt” lägger Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sitt initiativ till kommunstyrelsen.

De fyra partierna yrkar att: ”Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta om att skicka en skrivelse med en uppmaning till regeringen och Sverigedemokraterna att inte införa den anmälningsplikt som nu utreds!”.

– Initiativet kommer från Centerpartiet och vi frågade om de andra ville vara med. Och alla fyra partierna konstaterar att anmälningsplikt ligger så långt från de värdegrunder vi står för som kommun, arbetsgivare och respektive parti, säger Kristina Lundberg.

Så här skriver man bland annat i sitt initiativ:

Hittills har över hälften av regionerna och många kommuner runtom i Sverige beslutat att skicka en skrivelse till regeringen där man kraftfullt motsätter sig ett införande av anmälningsplikt i sina verksamheter.

Att införa en anmälningsplikt är att bryta mot grundläggande demokratiska principer och skulle strida mot mänskliga rättigheter, barnkonventionen och speciallagstiftning inom ett antal områden.

Anmälningsplikten handlar om att medarbetare inom vård och omsorg, på skolor, förskolor och fritidsgårdar, på bibliotek och inom socialtjänsten blir skyldiga att anmäla elever och barn, ungdomar och vuxna som är i behov av stöd och hjälp.”

”Alla fyra partierna konstaterar att anmälningsplikt ligger så långt från de värdegrunder vi står för som kommun, arbetsgivare och respektive parti”, säger Kristina Lundberg (C).
”Alla fyra partierna konstaterar att anmälningsplikt ligger så långt från de värdegrunder vi står för som kommun, arbetsgivare och respektive parti”, säger Kristina Lundberg (C). Foto: Dan Enwall

– Vi tycker att det är viktigt att reagera i förväg. Vi tycker inte ens att man ska lägga fram ett förslag om att vår personal ska behöva bli gränspoliser. De ska i lugn och ro kunna vara lärare, vårdpersonal eller vad det nu kan vara. Den som vill utbilda sig till de här yrkena ska inte behöva vara rädd för få ett jobb där man måste agera i strid med sin yrkesmässiga värdegrund, säger Kristina Lundberg.

Artikeltaggar

CenterpartietKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristina LundbergMiljöpartietPolitikSocialdemokraternaSunneSverigedemokraternaVänsterpartietVård

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.