Hoppa till huvudinnehållet

Världens bästa curlare fikade i Gräsmark: ”Har en stark känsla för bygden”

Publicerad:
Reporter Dan Enwall
Dan Enwall
dan.enwall@fryksdalsbygden.se
Oskar Eriksson visar upp beviset på det som är höjdpunkten hittills i hans curlingkarriär; guldmedaljen från OS i Peking.
Oskar Eriksson visar upp beviset på det som är höjdpunkten hittills i hans curlingkarriär; guldmedaljen från OS i Peking. Foto: Dan Enwall

Lite mästarcurling till kaffet. Det fick många att styra kosan mot församlingshemmet i Gräsmark nyligen. Framgångsrika Lag Edins Oskar Eriksson, med rötter i Västerottna, delade med sig av minnen och reflexioner.

– Jag har en stark känsla för den här bygden, säger han.

Oskars pappa kommer från Västerrottna.

– Sedan barnsben var jag många helger och stora delar av somrarna hemma hos farmor och farfar i Berg, Västerrottna. Jag spenderade mycket tid där. Med allt från att köra in hö och hjälpa pappa i skogen till att fiska och bada. Jag har en massa härliga minnen härifrån.

Oskar farfar gick bort i somras.

– Han var den siste som bodde där. Huset är kvar och pappa och hans syskon tar hand om det. Jag hoppas kunna fortsätta komma hit, framför allt på somrarna då jag är hemma mycket.

Oskars starka känsla för bygden gjorde att det var självklart att tacka ja när frågan om att hålla föredrag dök upp.

– Kul att bli ombedd att komma hit. Då förstår man ju att folk här har uppmärksammat vad jag gjort inom curlingen.

Oskars föredrag i Gräsmarks församlingshem handlade både om OS och vägen mot målet.

– Resultaten är det ju många som har koll på, så jag försöker gå in lite djupare på hur det är att delta i ett OS och hur jag har tagit mig dit.

– Jag är väl den curlingspelare i världen som har vunnit flest OS-medaljer; fyra stycken. I Peking senast lyckades jag ju med bedriften att både vinna guld med Lag Edin och brons i mixed dubbel med Almida de Val, säger Oskar.

Och hans merittyngd gäller inte bara OS. Sedan OS-guldet 2022 är han världens mest dekorerade curlingspelare med 4 OS-, 12 VM-, 10 EM- och 2 JVM-medaljer.

Hur gör man för att hålla sig på topp så länge?

– Det är en bra fråga. Vi har frågat oss det själva (skratt). Men det handlar väl om den där viljan att fortsätta förbättra sig. Har man haft framgång och sedan stöter på motgångar så kan det ju gå åt två håll. Antingen viker man ner sig eller så lyckas man hitta nya mål. Om något annat lag spelar bättre än vi triggas vi ännu mer och jobbar ännu hårdare. Just den här kvartetten i Lag Edin spelar ihop för sjunde året. Bra lagkamrater vågar ställa krav på varandra.

Hur skapar man ett bra lag?

– Man lär känna varandra. Om man respekterar varandras olikheter kan man göra styrkor av det. Det tycker jag är något vi har hanterat väldigt bra genom åren.

Och om ett mästerskap börjar dåligt?

– Man får inte gräva ner sig om man förlorar. En grundserie är lång, minst nio matcher. Det gäller bara att försöka hitta in i turneringen så fort som möjligt. Även av en förlust lär man sig saker. Hur är isen? Hur är stenarna? Det är sådant man måste fokusera på för att kunna bli bättre och bättre under ett mästerskap.

Oskar har mycket att välja på när det gäller höjdpunkter i karriären, men en topp-3 kommer ändå ganska snabbt.

– OS-guldet är väldigt svårt att toppa så det tar förstaplatsen. På plats två och tre kommer väl våra oöverträffade guldsviter då. Fyra VM-guld i rad och fyra EM-guld i rad. Det är också väldigt stora bedrifter.

Curling är en populär tv-sport, inte minst tack vare svenska mästerskapsframgångar, men antalet utövare i Sverige är inte riktigt på topp.

– Det har varit ett lite dalande intresse. Liksom när det gäller många andra sporter. Det är inte alldeles enkelt att börja spela, men många klubbar, bland annat min i Karlstad, har prova på-kvällar. Det är en bra möjlighet för den som är intresserad. Det positiva är att det är en billig aktivitet. Det mesta finns att låna, säger Oskar Eriksson.

 • ”Kul att man bett mig komma hit och prata lite”, tyckte Oskar Eriksson om inbjudan till församlingshemmet i Gräsmark.
  ”Kul att man bett mig komma hit och prata lite”, tyckte Oskar Eriksson om inbjudan till församlingshemmet i Gräsmark. Foto: Dan Enwall
 • Oskars föredrag handlade både om OS och vägen mot målet.
  Oskars föredrag handlade både om OS och vägen mot målet. Foto: Dan Enwall
 • Oskar Eriksson visade höjdpunkter från curlingkarriären. Det finns många att välja bland.
  Oskar Eriksson visade höjdpunkter från curlingkarriären. Det finns många att välja bland. Foto: Dan Enwall
 • Oskar Eriksson och Almida de Val efter OS-bronset i mixeddubbel (och Lag Edins guld) i OS i Peking.
  Oskar Eriksson och Almida de Val efter OS-bronset i mixeddubbel (och Lag Edins guld) i OS i Peking. Foto: Anders Wiklund/TT
 • Skippern Niklas Edin och Oskar Eriksson begrundar nästa sten under senaste VM-turneringen i Ottawa, Kanada.
  Skippern Niklas Edin och Oskar Eriksson begrundar nästa sten under senaste VM-turneringen i Ottawa, Kanada. Foto: Justin Tang

Närmaste mästerskap för Lag Edin är EM i november.

– Före det har vi ett gäng stortävlingar. Vi kommer att åka till Kanada inom kort och spela vår andra tävling för säsongen. Det blir mycket åkande fram och tillbaka till Kanada under höst och vinter. Sedan är det ett VM i vår. Det är väl det viktigaste för oss just nu eftersom det räknas som OS-kval. OS är vårt långsiktiga mål, säger Oskar Eriksson.

Oskar Eriksson, född den 29 maj 1991 i Karlstad. Oskar växte nästintill upp i curlinghallen eftersom hans två äldre bröder spelade. När han var sex-sju år klarade han att skjuva iväg stenen för första gången, och sedan dess har han varit fast.

Spelar trea i Lag Edin. Har också stora framgångar i mixed dubbel. Han har 28 mästerskapsmedaljer varav ett guld (2022), ett silver (2018)och två brons (2014 och 2022) i OS. Sex VM-guld i herrcurling och ett sjunde i mixed dubbel. Sju EM-guld.

Artikeltaggar

CurlingGräsmarkKanadaKarlstadLag EdinMedaljerOskar ErikssonTurneringar

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.