Hoppa till huvudinnehållet

Nytt förslag: ”Låt tingshuset bli ett byggnadsminne”

Publicerad:
Bebyggelseantikvarie Hans Johnsson vill att tingshuset byggnadsminnesförklaras. Foto: Karina Johansson

Byggnadsminnesförklara tingshuset i Sunne! Uppmaningen kommer från bebyggelseantikvarie Hans Johnsson som för några år sedan gjorde en kulturhistorisk värdering av fastigheten.

– Ska man utveckla Sunne för att få fler besökare, då är de gamla husen och miljöerna viktiga att bevara, säger han.

I samband med att ny detaljplan togs fram för fastigheten vid tingshuset, anlitades Hans Johnsson, som driver företaget Tympanon, som sakkunnig för att göra en kulturhistorisk värdering av exteriören på fastigheten Leran 3:34. Detta gjordes 2017. Syftet med rapporten var att redogöra för om byggnaden besitter värden som behöver ges ett skydd för framtiden.

Nu har alltså Hans Johnsson väckt frågan om att byggnadsminnesförklara tingshuset hos länsstyrelsen i Värmland.

– Frågan kan väckas av vem som helst. Jag gör det eftersom tingshuset är väldigt orört rent exteriört, och uppfört med material av hög kvalitet, vilket har gjort att byggnaden klarat sig bra och behållit sitt arkitektoniska uttryck. Det är dessutom ett hus många har anknytning till. Många har stått här med andan i halsen, säger han.

Tingshuset har en monumental känsla och den är Hans Johnsson mån om att behålla. Men där var inte Sunne kommun överens med honom, när nya detaljplanen gjordes.

– Mina rekommendationer var att endast tillåta bebyggelse på baksidan. Men Sunne kommun gick emot det och tillät byggnation både på östra och västra sidan. Om man bygger på östra sidan kommer den monumentala känslan med ingångspartiet och trappan att försvinna. Ingen kommer se det.

Han menar därför att man bör tänka till.

– Det sker ganska mycket i Sunne tätort. En del är bra men en del är sämre och är inte till gagn för tätorten. Ska man utveckla Sunne för att få fler besökare, då är de gamla husen och miljöerna viktiga att bevara. Annars finns risken att attraktiviteten sjunker. Jag tänker bara på Betelkyrkan. Det var ett helgerån att riva den! Här tror jag det mer handlar om ambitioner.

Han fortsätter;

– Ställen runt om i Sverige som varit bra på att bevara gamla hus och behållit känslan och karaktären, har också högre attraktivitet. Sunne vill gärna profilera sig som ett sagans land, så då får Sagolika Sunne ta tag i det här.

Frågan som väckts runt tingshuset, har också syftet att få länsstyrelsen att se över hela Värmlands bebyggelse.

– Länsstyrelsen bör fokusera mer på vår tids arkitektur. Det är viktigt att få ett tvärsnitt av all bebyggelse, inte enbart herrgårdar och liknande. För ju närmare vår tid vi kommer, desto mer sårbar är bebyggelsen för förändringar. Exempelvis finns ingen värmländsk byggnad från den tidiga modernismen som skyddas av kulturmiljölagen. Och tingshuset, uppfört 1939, är ett gott exempel. Det har höga kulturhistoriska värden, så jag tycker man ska sätta ner foten och tillsätta en utredning, säger han.

  • Bebyggelseantikvarie Hans Johnsson anser att ingångspartiet är väldigt fint och en del av tingshusets monumentala känsla.
    Bebyggelseantikvarie Hans Johnsson anser att ingångspartiet är väldigt fint och en del av tingshusets monumentala känsla. Foto: Karina Johansson
  • ”Jag tror grunden är helt klädd i grythytteskiffer. Man har använt så fina material med hög kvalitet. Man har inte sparat på något, och det har gjort att byggnaden stått sig bra”.
    ”Jag tror grunden är helt klädd i grythytteskiffer. Man har använt så fina material med hög kvalitet. Man har inte sparat på något, och det har gjort att byggnaden stått… Foto: Karina Johansson
  • Hans Johnsson, bebyggelseantikvarie.
    Hans Johnsson, bebyggelseantikvarie. Foto: Karina Johansson

Artikeltaggar

ArkitekturBostad och byggenDetaljplanerFastigheterSunneSunne kommunVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.