Hoppa till huvudinnehållet

Både häxor och spöken när Västanå dubbelsatsar 2024 – och återvänder till Selma

Publicerad:
Västanå satsar på två stora produktioner 2024. Först ut är häxdramat I domarens skepnad, som spelas på Loftet i vinter. Till sommaren blir det en ny Selma-satsning. Foto: Jesper Blomgren

2023 blev en teatersommar utan Selma Lagerlöf på Västanå, men 2024 blir det åter en Lagerlöf-berättelse som får spira i teaterladan. Det avslöjar teaterchefen Leif Stinnerbom i ett pressmeddelande.

– Hon erbjuder oss en skattkista full av rikedomar att ösa ur, säger han.

25 000 personer har besökt Västanå musik och teater i sommar för att se Solens dotter. Den 9 september gavs sista föreställningen av detta samiska äventyrsdrama, men redan nu står det klart vad Västanå ska spela sommaren 2024.

Och nu blir det Selma igen, närmare bestämt Selma Lagerlöfs spökhistoria Herr Arnes penningar.

– Herr Arnes penningar är en berättelse vi sneglat på länge och som ställer de stora frågorna om hur människan ska förhålla sig när ansvar och moraliskt mod kämpar mot förälskelse och undanflykt, säger Leif Stinnerbom i pressmeddelandet.

Leif Stinnerbom är teaterchef på Västanå.
Leif Stinnerbom är teaterchef på Västanå. Foto: Lena Richardson

Att det skulle bli Selma Lagerlöf igen var ingen högoddsare.

– Vi ser oss som sentida arvtagare till Selma och återkommer ofta och gärna till hennes värld. Hennes berättelser har en vingbredd som är oförliknelig, en mänsklig komplexitet som är enastående. Hon erbjuder oss en skattkista full av rikedomar att ösa ur.

Häxdrama i vinter

Alla teatervänner behöver dock inte vänta till sommaren för att uppleva teater på Västanå. Det blir två stora satsningar på teatern under året och redan under vintern spelas ”I domarens skepnad” på Loftet i ladan.

Det är ett psykologiskt drama om en häxprocess, ”där de eviga frågorna om utanförskap, syndabockar och moraliskt ansvar är berättelsens drabbande dilemman”.

– Vi spelade denna föreställning redan 1993, men temat är tyvärr minst lika aktuellt i dag som då. Det ska bli mycket intressant att se hur den tas emot av publiken. Vi tror på starka reaktioner och diskussioner, säger Leif Stinnerbom.

25000 personer har sett Solens dotter, som hade premiär på midsommardagen.
25000 personer har sett Solens dotter, som hade premiär på midsommardagen. Foto: Lena Richardson

Han är nöjd med årets teatersommar. 25 000 besökare är en bra notering, tycker han, ”under rådande konjunkturläge” och det har blivit många lovord både från besökare och recensenter.

– Våra besökare tycks ha förundrats och drabbats av denna resa in i en samisk mytisk värld som vi öppnat på glänt. Att få ha denna oerhört hängivna publik är för oss ett bevis på att vårt sätt att berätta lyfter och bär”, säger Leif Stinnerbom.

Biljetter släpps under vecka 39.

Regissören hoppar in på scenen: ”Vad som helst kan hända när man spelar teater”Det strålar om Solens dotter – men även mörkret får skimra på VästanåLeif Stinnerbom: ”Jag är same och värmlänning – väldigt stolt”

Artikeltaggar

BerättelserFöreställningarLeif StinnerbomNöje/KulturSelma LagerlöfTeaterVästanå teater

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.