Hoppa till huvudinnehållet

Klassiska bandet återvänder efter 40 år – hyllar Sunneprofilen: ”Energispruta”

Publicerad:
Två av originalmedlemmarna spelar kvar i Noice, Peo och trummisen Robert Klasen: ”Vi började spela ihop som 12-åringar. Att vi fortfarande kan hålla på efter så lång tid känns nästan overkligt”, säger Peo. Övriga bandmedlemmar i dag: Charlie Grönvall och John Persson. Foto: Rickard Eriksson

Rottneros 1981. Sunne 2023.

42 år senare återvänder klassikerbandet Noice för gig i kommunen.

– Jag minns att det var en grym publik, ett grymt tryck, säger bandmedlemmen Peo Thyrén.

Efter genombrottet i början av -80-talet har mycket hänt för punk- och rockbandet Noice från Gustavsberg öster om Stockholm.

Medlemmar har kommit, gått och fallit från. Återföreningarna har varit flera.

En konstant: Peo Thyrén.

Peo Thyréns Noice är albumaktuella för första gången sedan 1995. Gustavsberg heter skivan där de före detta medlemmarna, bortgångna Hasse Carlsson och Freddie Hansson, medverkar: ”De äldsta låtarna spelades in -85 respektive -91. Jag hittade kassettband hemma i garderoben och med hjälp av AI-teknik gick det att färdigställa demotejperna. Plattan knyter an rejält till våra rötter.”
Peo Thyréns Noice är albumaktuella för första gången sedan 1995. Gustavsberg heter skivan där de före detta medlemmarna, bortgångna Hasse Carlsson och Freddie Hansson, medverkar: ”De äldsta låtarna spelades in -85 respektive -91. Jag hittade kassettband hemma i garderoben och med hjälp av AI-teknik gick det att färdigställa demotejperna. Plattan knyter an rejält till våra rötter.” Foto: Richard Eriksson

Basisten kommer nu tillsammans med övriga bandet till Sunne. Det var över 40 år sedan senast det begav sig. Två år på raken, -80 och -81, spelade bandet på Folkan i Rottneros.

– Jag minns litegrann hur logen såg ut. Och att det var ett relativt stort ställe mot vad vi var vana vid på den tiden. Det var också en grym publik, ett grymt tryck.

Återförenade efter storfesten

Dj på bandets andra Rottneros-gig var den lokala förmågan Peter Besterman – som sedan dess gjort sig en karriär som konsertarrangör.

Nu har Noice och Besterman återförenats. Peo Thyrén berättar:

– Peter jobbade med ett stort 60-årskalas för ett år sedan. Åtta–nio stora artister skulle spela och födelsedagsbarnet önskade bland andra oss.

Peter Besterman är med som arrangör när Noice ger sig ut på turné. Bandet såg han första gången i Rottneros 1980.
Peter Besterman är med som arrangör när Noice ger sig ut på turné. Bandet såg han första gången i Rottneros 1980. Foto: Carl Edlom

Nu arrangerar Peter Besterman bandets konserthusturné ”I natt är hela stan vår” som löper på under hösten med start i slutet av september.

– Han är en riktig duracell-kanin, och jag också. Vi triggar varandra att göra nästan osunt mycket grejer. En otrolig tillgång och energispruta. Duktig, seriös och kunnig. Vi kompletterar varandra bra, säger Thyrén om Besterman.

”Kids upptäcker vår musik”

Turnén spänner över ett 20-tal orter i landet.

Men först: Sunne.

– Jättejättekul. Det blir ett genrep och en perfekt uppvärmning.

Vad kan publiken förvänta sig?

– Bra stämning, mycket allsång. En rolig och glad kväll. Det brukar det alltid bli när vi spelar.

Noice upplever ett uppsving.

– Vi har inte varit så här populära sedan -81. Det har gjorts en SVT-dokumentär om oss och kids upptäcker vår musik. Våra texter är melodiska och framförs samtidigt med en viss attityd. Det tror jag hjälper, säger Peo Thyrén.

Lördag den 23 september spelar Noice på Bestermans Klubb 33, Sunne Krog & Bowling.

Artikeltaggar

ArtisterGustavsbergMusikNoicePeo ThyrénPeter BestermanPunkRottnerosSunneTurné

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.