Hoppa till huvudinnehållet

Förvånande högt tonläge

Publicerad:
”Budgeten är ett viktigt och nödvändigt stöd, men jag anser att prognoser är ett viktigare verktyg om man vill blicka framåt, i tider där ekonomiska siffror har ett mycket kort bäst före-datum”, skriver Sunnes kommunalråd Henrik Frykberger (M).
”Budgeten är ett viktigt och nödvändigt stöd, men jag anser att prognoser är ett viktigare verktyg om man vill blicka framåt, i tider där ekonomiska siffror har ett mycket kort bäst före-datum”, skriver Sunnes kommunalråd Henrik Frykberger (M). Foto: Dan Enwall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Med anledning av Centerns och Kristina Lundbergs bredsida både här i tidningen och på sittande kommunstyrelsemöte där orden var hårda, vill jag ge en kommentar till Sunnes invånare.

Det prognostiserade resultatet är bra med tanke på omvärldssituationen. Det överträffar kravet som kommunfullmäktige ställt och i förhållande till andra kommuner klarar vi oss väl. Budgeten antogs i juni 2022 med ett sifferunderlag som är ett och halvt år gamla idag. De har tappat i relevans på grund av inflation och en orolig omvärld. Att styra efter den är som att styra efter kartan i stället för verkligheten. Tack vare ökade statsbidrag, skatteintäkter och ett digert effektivitetsarbete i förvaltningen klarar vi att göra ett bra resultat på totalen.

Speciellt socialtjänsten har det tufft ekonomiskt, främst på grund av att antalet institutionsplaceringar av unga personer har ökat, vilket är i paritet med riket i övrigt. Kostnaden har ökat kraftigt i en sektor som är svår för förvaltningen att påverka.

Andra effektiviseringar i förvaltningen och intäkter gör att kommunen ändå klarar budgeten på totalen. I stället för att förfäras så fylls jag av stolthet över den professionalitet och lojalitet vår förvaltning och personal visar, när de trots yttre påverkan som inte de kan påverka lyckas effektivisera inom andra verksamheter. Det förtjänar bättre än att säga att kostnadskontroll saknas och att verksamheterna blöder pengar.

Budgeten är ett viktigt och nödvändigt stöd, men jag anser att prognoser är ett viktigare verktyg om man vill blicka framåt, i tider där ekonomiska siffror har ett mycket kort bäst före-datum. Vi baserar arbetet på måluppfyllelse och resultat, där det trots oroliga tider är stigande resultat i det som är viktigt, det vill säga våra mål inom verksamheten, pengar är bara verktyget, inte målet.

Till sist blir man ändå förvånad över Socialdemokraternas och Centerns höga tonläge och stora ord när det enda man klarar att yrka som åtgärd, trots denna stora oro, är att inte godkänna förvaltningens budgetuppföljning och kräva en detaljerad redogörelse över socialtjänstens budget och underskott till nästa kommunstyrelsemöte i oktober. Som om det skulle inbringa en besparing? Det i en verksamhet som vi enligt alla jämförelser ligger lågt i som kommun. Så var det med den handlingskraften.

Henrik Frykberger (M)

kommunstyrelsens ordförande

Artikeltaggar

BudgetarFörvaltningHenrik FrykbergerKommunstyrelsenKristina LundbergModeraternaPolitikSocialdemokraternaSocialtjänstSunne