Mallbackens IF kämpar för sin överlevnad. Av de fyra miljoner kronor som behövs i år fattas en fjärdedel.
– Får vi inte in den här miljonen under hösten kan det bli aktuellt att avbryta säsongen och lägga ner verksamheten helt, säger klubbens ordförande Evelina Nilsson.
Intäkterna för Mallbackens IF har inte stigit i takt med kostnaderna. Man jobbar redan efter en hårdbantad budget, och saknar de intäkter som krävs.
– För att rädda klubben och säkra framtida drift behöver vi samla in en miljon kronor innan årets slut. Den summan är avgörande för att slutföra säsongen i Elitettan, men den är också nödvändig för att se till att klubben överlever och att vi ska kunna finnas 2024. Om vi inte når det här målet kommer vi att överväga att tacka nej till en plats i Elitettan 2024, förklarar Evelina Nilsson.
Av Mallbackens årliga omsättning, som uppgår till cirka fyra miljoner kronor, finansierar Elitettan-platsen och sponsorer varsin fjärdedel. Resten, alltså två miljoner kronor, måste föreningen dra in själv.
– Det är många sömnlösa nätter, otaliga ideella timmar och hängivenhet som håller klubben igång. Det går inte hur länge som helst och i år är vi en miljon kort för att klara av årets verksamhet och kunna känna att vi kan gå in i 2024 på ett hållbart sätt. Det handlar om att ge våra fotbollsspelande tjejer möjligheten att fortsätta drömma om en framtid inom fotbollen, precis som killarna kan, säger Evelina Nilsson och fortsätter:
– Om vi inte lyckas dra in en miljon under hösten måste vi ta det svåra beslutet att lägga ned elitverksamheten och i allra värsta fall föreningen. Det gör ont att säga, men det är sanningen. Det skulle innebära att vi tackar nej till den potentiella platsen i Elitettan 2024 och allokerar allt vi kan till ungdomsverksamheten för att rädda kvar den.
Nilsson menar att det är åratal av tyngd ekonomi som ligger bakom det här bekymmersamma läget.
– Publiken blir allt äldre och där måste vi hitta nya målgrupper; en ny återväxt. Vi måste också få in mycket mer pengar via sponsorer. Våra försök till insatser hittills har inte räckt till. Vi vill inte att det ska sluta här, men vi känner också ett ansvar för alla som är i klubben. Det tär på samvetet att se hur många som sliter ut sig för något som inte bär sig. Framförallt är jag ledsen för våra tjejer, som bara vill spela fotboll. Från barnsben till elitnivå här i Mallbackens IF.
Nu sjösätter man ett sista åtgärdspaket - en färdplan för överlevnad.
– Det handlar både om kostnadskontroll och mer intäkter. Och att få fler att förstå hur viktigt Mallbacken är för Sunne och Värmland, säger Evelina Nilsson.
En viktig kraftsamling i den här planen sker den 30 september, i samband med hemmamatchen mot Jitex.
– Det är så kallad publik-match där gemene man har chansen att stötta oss om man vill att vi ska finnas kvar. Vi hoppas på ett stort engagemang så att vi kan komma en bit på vägen mot målet, säger Daniel Olausson, vice ordförande och ungdomssamordnare i klubben.
Både Olausson och Nilsson bekräftar att den ekonomiska krisen berör alla i föreningen djupt.
– Självklart är det så. Vi har försökt att ”skydda” A-laget så gott det går och inte heller F19-laget har påverkats när det gäller det sportsliga. Men det är alltid jobbigt för alla i en sådan här förening när det går tungt ekonomiskt. Därför hoppas vi att det här ropet på hjälp ska hörsammas i tillräckligt hög grad. Om folk vill ha kvar ett värmländskt damfotbollslag på hög nivå är det läge att agera nu. Snart är det för sent, säger Daniel Olausson och Evelina Nilsson.
Mallbacken IF:s färdplan för överlevnad
● Kostnadskontroll och kapade kostnader
● Samtal med leverantörer om att få kreditering av fakturor
● Bjuda in partners till samtal om investeringar i tjejers fotbollsspelande
● Bjuda in politiker i kommun och region för att samtala om dam- och tjejfotbollens framtid i Värmland
● Kraftsamla runt en publik-match den 30 september, där företag och privatpersoner skänker några kronor per besökande åskådare
● Starta en insamlingskampanj för överlevnad
● Påbörja genomlysning och analys av en framtid med bara en ungdomsverksamhet