Hoppa till huvudinnehållet

Digital tipsrunda i Sunne: ”En rolig grej”

Publicerad:
”En rolig grej för att få folk att röra på sig”. Så beskriver fritidschef Henrik Rundqvist Xrundan som kommunen precis satt upp på tre ställen i kommunen. Foto: Karina Johansson

Sedan ett par veckor tillbaka finns Xrundan, en digital tipsrunda, även i Sunne.

– Vi vill få folk att röra på sig. Det är en rolig grej, något nytt, berättar fritidschef Henrik Rundqvist.

QR-koder finns utplacerade på tre platser, vid motionsslingor i Sundsberget och Åmberg samt längs gång- och cykelvägen mot Ingmår. För att delta i tipspromenaden, laddar man ner appen Xrundan, skapar ett konto och väljer vilken runda man tänker gå. Sedan väljer man quiz , antingen riksquizet för vuxna, barn 4-6 år eller barn 7-11 år, eller quizet ”Är du lika smart som en högstadieelev” som finns både på svenska och engelska. I varje quiz finns femton frågor.

– Frågorna byts varje söndagsmorgon klockan åtta. Här slipper man papper och penna. Och de flesta har ju mobilen med sig, konstaterar Henrik Rundqvist.

Tanken med Xrundan är att den ska motivera folk att vilja röra på sig. Och i Sunne är tillgängligheten bra.

  • När man scannat QR-koden, får man fram en fråga att svara på.
    När man scannat QR-koden, får man fram en fråga att svara på. Foto: Karina Johansson
  • Det finns frågor för både barn och vuxna.
    Det finns frågor för både barn och vuxna. Foto: Karina Johansson
  • Tillgängligheten för cyklister och rullstolsburna är bra då man även placerat ut QR-koder längs gång- och cykelvägen mot Ingmår.
    Tillgängligheten för cyklister och rullstolsburna är bra då man även placerat ut QR-koder längs gång- och cykelvägen mot Ingmår. Foto: Karina Johansson

– I och med att vi även har frågor längs gång- och cykelvägen till Ingmår, betyder det att man har möjlighet att ta sig fram med både cykel och rullstol utan bekymmer, berättar han.

Det delas inte ut några priser. Däremot kan man direkt se hur många rätt man får. Man kan även följa statistiken över hur många som gått en slinga, och se vilken placering man själv hamnat på, både lokalt och på riksnivå.

Enligt Xrundans hemsida finns den digitala tipsrundan i tolv procent av landets kommuner.

– Vi har precis börjat med den och kommer fortsätta året runt, berättar Henrik Rundqvist.

Artikeltaggar

ApparGång- och cykelvägHenrik RundqvistIngmårMotion och hälsaStatistikSundsbergetSunneTipspromenader

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.