Hoppa till huvudinnehållet

400 meter kyrkogårdsmur måste renoveras: ”Läget är akut”

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Kyrkogårdschef Jeanette Blom visar hur stenar ramlat ur muren på norra kyrkogården. ”Här är läget mest akut”, berättar hon.
Kyrkogårdschef Jeanette Blom visar hur stenar ramlat ur muren på norra kyrkogården. ”Här är läget mest akut”, berättar hon. Foto: Karina Johansson

Kyrkogårdsmuren vid Sunne kyrka behöver renoveras. Stenar har fallit ur på en del ställen, och på andra platser har muren säckat ihop på mitten. Och det blir ett omfattande arbete, då det handlar om en cirka 400 meter lång sträcka.

– Mest akut är det på norra kyrkogården. Där finns risken att gravstenar kommer att skadas om vi inte gör något, berättar kyrkogårdschef Jeanette Blom.

Sunne kyrkogård har byggs ut i sex omgångar och därför finns det mur både runt kyrkogården och inne på området, till en sträcka av totalt 1 598 meter. Den äldsta delen är från 1800-talet och den nyaste från 2010. I mitten av augusti inventerade kyrkogårdschef Jeanette Blom murarna runt Sunnes kyrkogård. Till grund låg inventeringen från 2015 inom ramen för ”Stenmursprojektet i Karlstads stift” och Jeanette kunde konstatera att de skador som noterats vid förra inventeringen hade förvärrats och att nya skador uppstått.

– Skadornas omfattning varierar. En del sträckor måste läggas om helt medan andra partier behöver lagas. Mest akut är läget på norra kyrkogården, den som är närmast Storgatan och Fryxellska skolan. Där har några gravrättsinnehavare hört av sig om att stenar ramlat ur muren, och det är en längre sträcka som behöver läggas om. Som tur är, har stenarna ramlat mellan gravstenarna. Nu är det på gång att vi ska åtgärda den, för det är viktigt att gravstenarna inte skadas, berättar hon.

 • Delar av muren vid södra kyrkogården har säckat ihop på mitten.
  Delar av muren vid södra kyrkogården har säckat ihop på mitten. Foto: Karina Johansson
 • Detta är en terrasserad mur med en häck ovanpå. Här har marken tryckt ut delar av muren och en del stenar har fallit ur. Denna mur finns på norra kyrkogården, och kommer att renoveras först.
  Detta är en terrasserad mur med en häck ovanpå. Här har marken tryckt ut delar av muren och en del stenar har fallit ur. Denna mur finns på norra kyrkogården, och kommer… Foto: Karina Johansson
 • På en del ställen vilar stenar från muren mot gravstenarna. Det kommer att åtgärdas under 2024.
  På en del ställen vilar stenar från muren mot gravstenarna. Det kommer att åtgärdas under 2024. Foto: Karina Johansson
 • En sten på södra kyrkogårdsmuren har ramlat.
  En sten på södra kyrkogårdsmuren har ramlat. Foto: Karina Johansson

Det är alltså ingen kort sträcka det handlar om. Av den totala sträckan behöver cirka 25 procent åtgärdas, närmare bestämt cirka 400 meter mur.

– Läget är inte lika akut överallt. Och eftersom det är ett dyrt arbete som kostat cirka 8 000 kronor per meter vid renoveringen av andra kyrkogårdsmurar, kommer vi att dela upp arbetet under tre år, 2024-26. Allt arbete som utförs på kyrkogården bekostas av begravningsavgiften från skattebetalarna, berättar Jeanette Blom.

Slutgiltigt beslut kring renovering av kyrkogårdsmurarna tas av kyrkofullmäktige i november.

Artikeltaggar

Etik och religionFryxellska skolanJeanette BlomKarlstads stiftKyrkogårdarSunneSunne kyrka

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.