Hoppa till huvudinnehållet

Betala med kontanter, ibland

Publicerad:
”När datorsystemen som sköter kortbetalningarna sviktar, banker stänger och tekniken strular är kontanter en pålitlig räddning som vi bör vara rädda om”, skriver Per-Ola Olsson.
”När datorsystemen som sköter kortbetalningarna sviktar, banker stänger och tekniken strular är kontanter en pålitlig räddning som vi bör vara rädda om”, skriver Per-Ola Olsson. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När datorsystemen som sköter kortbetalningarna sviktar, banker stänger och tekniken strular är kontanter en pålitlig räddning som vi bör vara rädda om. Framtiden bör därför inte vara kontantlös.

I helgen misslyckades en uppdatering av ICA:s datorsystem. Med konsekvensen att både ICA:s och Apoteket hjärtats kunder runtom i landet fick svårt att betala med kort. Vissa betalningar gick igenom. Andra inte. Enligt ICA fanns det i alla fall inget som pekade på en cyberattack.

Att kortbetalningar blir omöjliga på grund av tekniska problem är ett återkommande fenomen. Lite väl återkommande givet hur beroende vi är av att metoden fungerar. För det spelar ingen roll hur mycket pengar man har om man inte kommer åt dem.

Som tur är finns det ett analogt alternativ till elektronisk betalning. Nämligen kontanter. Kontanter är alltid tillgängliga. De kräver ingen internetuppkoppling eller ström, inga elektroniska system och ingen speciell utrustning för att användas. Du har dem när du behöver dem, oavsett var du är eller om tekniken strular.

Det är därför inte konstigt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanar oss att ha lite kontanter hemma. Enligt Kantar Sifo har 43 procent av svenskarna i varierande mån med sig kontanter i plånboken idag. Det är en ökning med sex procentenheter sedan åt 2021. I några län är man också bättre på att bära med sig kontanter. Bland annat Norrbotten, Värmland, Östergötland och Gotland. Sämst är man i Stockholm där bara 33 procent någon gång har kontanter.

Det är också bra att acceptansen för butiker som vägrar ta emot kontanter minskar. Två av tre svenskar tycker att det är dåligt med kontantlösa affärer. År 2020 var denna siffra en av två. Även om grunden till åsiktsbytet förmodligen är att vi lever i en oroligare värld är det ändå positivt att fler människor inser värdet av att kunna använda kontanter.

Det är givetvis inte troligt att vi återgår till ett system där kontanter dominerar men det är viktigt att vi inte lägger alla äggen i samma korg. Kortbetalning är bekvämt men sårbart. I synnerhet i en lite mer orolig tid när digital infrastruktur är tacksamma mål för både illasinnade stater och skurkar.

Minns till exempel Cyberattacken sommaren år 2021 då tusentals företag världen över fick problem efter att hackare tagit över datorsystem och krävt 600 miljoner kronor för att släppa ifrån sig kontrollen igen. I Sverige drabbades bland annat St1 och SJ. Värst gick det för Coop som under flera dagar fick hålla sina butiker stängda.

Därför är det vettigt att vi alla ser till att hålla infrastrukturen för kontanter levande genom att då och då använda den. Att helt enkelt inte alltid rutinmässigt dra kortet, utan att betala med mynt och sedlar. På så vis ser vi till att vi har ett fungerande alternativ och att kontanter är användbara nästa gång det inte går att betala med kort. För det blir en nästa gång. Kontanter har fortfarande en viktig roll att spela.

Per-Ola Olsson/ SNB

Artikeltaggar

BankerButikerCoopHandelIcaKantar SifoNorrbottenPer-Ola OlssonSamhällsskyddSJSt1StockholmTeknikVärmlands län