Hoppa till huvudinnehållet

Leder binds samman mellan Arvika och Sunne: ”Det kan bli en utveckling för bygden”

Publicerad:
Carin Höglund, ledansvarig i Arvika kommun välkomnar samarbetet med vandringsleder över kommungränsen.
Carin Höglund, ledansvarig i Arvika kommun välkomnar samarbetet med vandringsleder över kommungränsen. Foto: Kristina Green

Både Arvika och Sunne har ett större antal vandringsleder i sina respektive kommuner. Sedan en tid tillbaka har man tittat på hur man skulle kunna knyta samman leder över kommungränsen och i juni påbörjades det praktiska arbetet.

– Ett fantastiskt samarbete som ger vandrare nya valmöjligheter, uttrycker ledansvariga Carin Höglund, Arvika och Marita Persson, Sunne.

Snart går det att vandra över kommungränsen mellan Arvika och Sunne och upptäcka ett nytt nät av vandringsleder, historik samt naturupplevelser.

Samarbete ger längre turer

– Idén om att koppla i hop Arvika och Sunne genom våra vandringsleder kom till för ett antal år sedan. Förr gick människor och transporterade varor på stigar i dessa trakter, det finns mycket historia i dessa områden. Genom att knyta ihop lederna ges en betydligt större valmöjlighet för dagens vandrare att upptäcka nya områden, säger Carin Höglund, ledansvarig Arvika kommun.

Marita Persson, som har samma tjänst i Sunne instämmer.

– Det är ett fantastiskt samarbete. Det är många vandrare som frågar efter längre sträckor och det kan ges i och med det här projektet. Nu kan man till exempel gå från Mangskog ända upp till norska gränsen! Vi ska även se över vindskydden på den sträckningen, säger Marita.

Projektet leder till samarbete över kommungränserna. Här lägger Marita Persson, ledansvarig i Sunne kommun, spångar över blöta partier.
Projektet leder till samarbete över kommungränserna. Här lägger Marita Persson, ledansvarig i Sunne kommun, spångar över blöta partier. Foto: Carin Höglund

Projektet har haft sin process med ansökan om tillstånd hos markägare och Länsstyrelsen samt medel för genomförande.

– Allt tar sin tid, vi visste att förutsättningarna fanns och blev glada när vi kunde börja arbetena i början av juni. Vi har haft god hjälp av frivilliga krafter i olika föreningar längs sträckningarna, säger Carin.

Röjning och märkning

Röjningsarbeten och uppmärkning har gjorts i båda riktningar. Vissa blötare partier har försetts med nya spångar och ett antal bänkbord har blivit utplacerade.

Ledskyltar sätts upp fortlöpande.
Ledskyltar sätts upp fortlöpande. Foto: Kristina Green

Kvarstår gör tryck av informationskartor.

– De flesta ledskyltar finns redan på plats och kartor är på gång inom kort.

Flera leder knyts samman

Det är två leder från Arvika-sidan som knyter an till Gruvrundan och Ängenleden i Sunne kommun. Bruksleden i Fredros och Finnleden Östra i Mangskog.

– Dessa vandringsleder kommer att kvalitetsäkras i ledsystemet Hiking Värmland, säger Carin.

Än så länge är Bruksleden ingen rundslinga, utan man får vandra fram och tillbaka om man inte kör och ställer en bil vid slutmålet, men det står på agendan.

– Det är härligt när man kan vandra en rundslinga och komma tillbaka till sin parkerade bil. Där är vi inte riktigt i mål än, men vi jobbar på det.

Olika startpunkter

De tipsar om några av startpunkterna vid Bruksleden.

Lämning längs leden vid Övre Bruket.
Lämning längs leden vid Övre Bruket. Foto: Carin Höglund

– Man kan till exempel parkera vid Övre Bruket i Fredros vid gamla fotbollsplanen, där man kommer ut mitt på leden. Går man åt nordväst fortsätter man inom Gunnarskog till Finnvägen, och åt andra hållet, cirka 3,5 kilometer behaglig promenad, kommer man fram till Gruvrundan på Sunnesidan. Där kan man gå ytterligare en mil på den leden. Turen i Gräsmark är lite kuperad, men det är en härlig natur att promenera i, säger Carin.

Till norska gränsen

I Mangskog kan man starta sin vandring på Finnleden Östra vid kyrkan.

– Nu kan man till exempel gå från Mangskog, via Ängenleden ända upp till norska gränsen! Vi ska se över vindskydden på den sträckningen, så det ska finnas möjlighet till övernattning för de som vill göra det.Vi jobbar fortfarande på den här leden, men mycket är gjort, säger Marita.

Nya möjligheter

Både Carin och Marita spår att satsningen skulle kunna ge ringar på vattnet både när det gäller fler antal vandrare, men också att det skulle kunna innebära en utveckling för byar där lederna passerar.

– Vandring är populärt och med längre sträckor kan man sätta ihop paketlösningar med boende och eventuella transporter. Det öppnar upp för de som vill hyra ut rum och stugor samt för de som vill starta café eller andra verksamheter längs vägen. Det känns fantastiskt att vi snart kan erbjuda ett ledsystem som går över två kommuner, säger Carin Höglund och Marita Persson.

Flera nya rastbord har placerats ut.
Flera nya rastbord har placerats ut. Foto: Carin Höglund

På lördag den 9 september inträffar den årliga nationella vandringsdagen. Inför helgen finns Carin Höglund på plats vid Turistbyrån i Arvika under torsdagen för att informera om kommunens ledsystem.

Artikeltaggar

ArvikaFritid och livsstilMangskogNaturSunneTillståndVandring

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.