Hoppa till huvudinnehållet

Publiksuccé – så många såg Karin Broos på Liljevalchs: ”Gör folk berörda”

Publicerad:
Karin Broos har ställt ut på Liljevalchs hela sommaren - det blev publiksuccé.
Karin Broos har ställt ut på Liljevalchs hela sommaren - det blev publiksuccé. Foto: Lena Richardson

39 026 personer – så många har besökt Karin Broos utställning på Liljevalchs i sommar.

– Det är en utställning som gör folk berörda, säger Sara Källsner, pressansvarig vid den anrika konsthallen.

I söndags eftermiddag stängdes utställningen Svart sol för sista gången. Utställningen öppnade den 2 juni och har lockat stora skaror till utställningshallarna.

– Det har verkligen varit en välbesökt utställning. Somrarna brukar vara lite lugnare, men det här har varit en riktigt bra och välbesökt utställning.

39 026 besökare är till och med fler än 2022 års jubileumsutställning om Vårsalongen, som drog 30 798 besökare, och faktiskt dubbelt upp mot flera tidigare års utställningar.

Väcker känslor

Det är dock inte bara de fina besökssiffrorna som glädjer Sara Källsner.

– Det jag framför allt märker är att det är en så otroligt fin respons från besökare, både i sociala medier och på plats, som blir jätteberörda, säger hon.

Redan vernissage-kvällen drog mycket folk till Karin Broos utställning på Liljevalchs.
Redan vernissage-kvällen drog mycket folk till Karin Broos utställning på Liljevalchs. Foto: Lena Richardson

Eller som Karin Broos själv konstaterade efter att ha besökt sin egen utställning för någon vecka sedan:

– I tre olika salar mötte jag gråtande kvinnor och det blir man väldigt glad för. Då har något gått in, då har man tittat utan filter, sa hon i ett konstnärssamtal på Värmlands museum,

”Hade det på känn”

Utställningens dragningskraft och känslorna den utlöst är ett bevis också för att Liljevalchs storsatsning gick hem. Hela 120 verk av Karin Broos visades i de stora salarna, vilket gör utställningen till den hittills största presentationen av hennes verk.

– Man vet aldrig riktigt i förväg, men vi hade det nog lite på känn. Hon är en så folkkär konstnär, säger Sara Källsner.

Känslostarka konstnärer drog fullt hus: ”Gråtande kvinnor – då har det gått in”Karin Broos fyller Liljevalchs: ”Jag var rädd för allt som var vackert”
Många kom för att uppleva vernissage med Karin Broos, men publiktillströmningen har fortsatt hela utställningsperioden.
Många kom för att uppleva vernissage med Karin Broos, men publiktillströmningen har fortsatt hela utställningsperioden. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Karin BroosKonstLiljevalchsNöje/KulturÖstra ÄmtervikSunneUlrica Hydman VallienUtställningar

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.