Hoppa till huvudinnehållet

Nytt beslut: Boende på Frykängen ska inte äta i gemensam lokal: ”Ledsna och äter sämre”

Publicerad:
Sex gode män och en anhörig har reagerat på att de boende på Frykängens stödboende inte längre får äta tillsammans i det gemensamma utrymmet.
Sex gode män och en anhörig har reagerat på att de boende på Frykängens stödboende inte längre får äta tillsammans i det gemensamma utrymmet. Foto: Karina Johansson

Fram till första april i år serverades tre mål per dag i gemensamt utrymme på Frykängens stödboende, för dem som vill äta tillsammans.

Nu är det slut med det. Och nu reagerar gode män för att livssituationen försämrats för flera av de boende.

– De är ensamma, mer ledsna och äter sämre, skriver de i ett brev till Sunne kommun.

Frykängen är ett stödboende för personer med långvarig psykisk funktionsvariation. Det är placerat i Brårud och har femton lägenheter, samt ett gemensamt utrymme, där det tidigare serverades frukost, lunch och kvällsmat. I en skrivelse till socialutskottet i Sunne kommun, beskriver sex gode män och en anhörig att det var uppskattade stunder med värdefull gemenskap för flertalet av de boende. ”En stund de boende såg fram emot varje dag”, skriver man.

Men från och med första april är det alltså slut med det. Numer ska dessa personer med långvarig psykisk funktionsvariation äta sina måltider i sina egna bostäder. Sunne kommun motiverar beslutet med att de boende på så vis ska bli mer självständiga.

Socialutskottets ordförande Åsa Waldenström (M) förklarar:

– Måltiden är en del i att bli så självständig som möjligt. Man ska med stöd av personalen handla eller beställa mat och sen kan du äta med en kompis om du vill, och vill personalen göra gemensamt fredagsmys är man fri att göra det. Personalen ska också uppmuntra och stötta dem i att bjuda hem någon att äta tillsammans med. De boende är kunder och de betalar för en service som gör att deras liv ska fungera, berättar hon.

Men enligt dessa goda män pekar utvecklingen åt ett annat håll. I skrivelsen, som är signerad sex gode män samt en anhörig, står att många boende blivit mer ensamma, mer ledsna och äter sämre.

Åsa Waldenström:

– Vi vill inte att någon ska må dåligt eller vara ensam. Då är det något som måste tas upp högre upp för att hitta lösningar, och personalen måste stöttas för att det ska bli bättre. Vårt mål är att kunderna ska må bra, och att personalen ska trivas och göra ett bra jobb. Kunderna är viktigast, så det kommer bli en dialog om detta. Vi tar detta på största allvar och vi är tacksamma över att de signalerar, berättar hon.

Artikeltaggar

BostäderLägenheterModeraternaPsykisk ohälsaServiceSunneSunne kommunVård och omsorg

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.