Hoppa till huvudinnehållet

Anna Clarén möter Karin Broos på Värmlands museum: ”Vågade knappt föreslå det”

Publicerad:
Fotokonstnären Anna Clarén var en av vernissagegästerna på Karin Broos utställning på Liljevalchs. Nu möts de igen i ett konstnärssamtal på Värmlands museum, där Anna ställer ut.
Fotokonstnären Anna Clarén var en av vernissagegästerna på Karin Broos utställning på Liljevalchs. Nu möts de igen i ett konstnärssamtal på Värmlands museum, där Anna ställer ut. Foto: Lena Richardson

På onsdagskvällen möts den målande konstnären Karin Broos och fotokonstnären Anna Clarén i ett samtal på Värmlands museum.

– Det känns som att vår konst föds ur samma klangbotten, säger Anna Clarén.

Hennes utställning Need to be needed öppnade på Värmlands museum i juni och pågår till den 17 september.

Samtidigt pågår en stor utställning med Karin Broos på Liljevalchs i Stockholm, Svart sol, med över hundra målningar. Den går in på slutspurten nu med sista öppetdag den 27 augusti.

– När jag gick där och tittade på alla hennes verk blev jag väldigt starkt berörd, berättar Anna Clarén.

Hon känner ett tydligt släktskap mellan sina och Karin Broos bilder.

Karin Broos ställer ut på Liljevalchs i Stockholm, men på onsdagskvällen den 23 augusti gästar hon även Värmlands museum, för ett konstnärssamtal.
Karin Broos ställer ut på Liljevalchs i Stockholm, men på onsdagskvällen den 23 augusti gästar hon även Värmlands museum, för ett konstnärssamtal. Foto: Lena Richardson

– Jag har alltid känt mig besläktad med hennes bildvärld. Vi har samma frekvens i vårt sätt att varsebli verkligheten och att berätta om den, men jag använder kamera och hon pensel.

Karin Broos berättade i flera intervjuer inför utställningen om sin vilja att lyfta fram ögonblick, som kan tyckas obetydliga i stunden men som i själva verket är viktiga. Det är något Anna Clarén känner igen, hon som ofta finner sina motiv i vardagen.

– Vi är båda intresserade av att synliggöra det osynliga, det som är så vanligt att vi bara går förbi det.

”Vågade knappt föreslå det”

Nu möts de på Värmlands museum, i ett konstnärssamtal på onsdagskvällen den 23 augusti.

Det var Anna Clarén som fick frågan från museet om hon ville komma och ha ett konstnärssamtal. Det ville hon gärna och tyckte att det skulle vara spännande att möta inte en intervjuare, utan en annan konstnär.

– Jag vågade knappt föreslå det, men jag sa att frågan är ju fri och svaret också så vi kan ju fråga Karin Broos.

Karin sa ja och nu har de pratat ihop sig inför ett samtal i museets hörsal, där de också ska visa bilder ur sina respektive konstnärskap.

Anna Claréns uställning i Karlstad heter Need to be needed och utforskar bland annat familjelivets villkor.
Anna Claréns uställning i Karlstad heter Need to be needed och utforskar bland annat familjelivets villkor. Foto: Lena Richardson
Karin Broos fyller Liljevalchs: ”Jag var rädd för allt som var vackert”

Artikeltaggar

Anna ClarénKarin BroosKarlstadKonstLiljevalchsMuseumNöje/KulturSunneUtställningarVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.