Hoppa till huvudinnehållet

Louise Malmros på Sundsberg: ”Ett roligt sätt att jobba”

Publicerad:
Textilkonstnären Louise Malmros ställer ut på Sundsbergs gård. Här vid bilden ”Hängande skal”.
Textilkonstnären Louise Malmros ställer ut på Sundsbergs gård. Här vid bilden ”Hängande skal”. Foto: Dan Enwall

På lördagen öppnade utställningen Spår av liv på Sundsbergs gård i Sunne. Det är textilkonstnären Louise Malmros som begår Värmlandspremiär med sin första separatutställning någonsin.

– Jag känner mig redo att ställa ut mina textila bilder och det är en fin konsthall att göra det i, säger hon.

Louise Malmros kommer från Rönninge utanför Stockholm. Hon är utbildad textillärare och har även gjort scenkostymer och jobbat som påklädare på Dramaten.

Tidigare har hon visat sina alster på olika samlingsutställningar med andra konsthantverkare.

– Jag har jobbat mer med bruksföremål som tehuvor, brödkorgar, väskor och kuddar. Jag har också gjort en hel del minnesföremål, alltså med kläder från någon som är avliden eller kläder från ett bröllop, men till den här utställningen har jag valt att göra bilder, mestadels i lite större format.

Malmros jobbar med återbrukade tyger.

– Allt jag använder har haft ett tidigare liv, kan man säga. Motiven utgår för det mesta från själva materialet. Oftast blir det ett slags fantasi-naturbilder. Jag jobbar med tryck och applikationer men chenilleteknik är mitt huvudintresse.

Det som görs i chenilleteknik kan beskrivas som en blandning mellan lapptäcke och trasmatta.

– Man utnyttjar att vävda tyger repar upp sig så att trådarna börjar spreta. Det jag gör syr jag först, syr fast lager av tyg och sedan klipper jag på olika sätt och så tvättar jag oftast i tvättmaskin. Och då släpper tygerna. Trådarna är ändå fastsydda så de inte ger sig iväg helt och hållet, säger Louise Malmros.

  • Louise Malmros vid en bild med titeln ”Längta ej till fjärran. Lyss till trädens sus vid eget bo”.
    Louise Malmros vid en bild med titeln ”Längta ej till fjärran. Lyss till trädens sus vid eget bo”. Foto: Dan Enwall
  • Triptyken ”Tre kostymer vilar ut efter ett långt arbetsliv”.
    Triptyken ”Tre kostymer vilar ut efter ett långt arbetsliv”. Foto: Dan Enwall
  • ”Allt jag gör har haft ett tidigare liv, kan man säga. Motiven utgår för det mesta från själva materialet”, säger Louise Malmros.
    ”Allt jag gör har haft ett tidigare liv, kan man säga. Motiven utgår för det mesta från själva materialet”, säger Louise Malmros. Foto: Dan Enwall
  • Louise Malmros har gjort många kuddar.
    Louise Malmros har gjort många kuddar. Foto: Dan Enwall
  • ”Tidigare har jag jobbat mer med bruksföremål som tehuvor, brödkorgar, väskor och kuddar”, berättar Louise Malmros.
    ”Tidigare har jag jobbat mer med bruksföremål som tehuvor, brödkorgar, väskor och kuddar”, berättar Louise Malmros. Foto: Dan Enwall

Det handlar om en ganska tidskrävande process.

– Men jag gillar att det är flera moment som sinsemellan är olika varandra. Det skapar variation. Det är ett väldigt roligt sätt att jobba, säger Louise Malmros.

Utställningen pågår till den 3 september.

Chenilleteknik

Chenille består av ett bottentyg, som flera lager tyg sys fast på. Tygerna klipps sedan upp på olika sätt. Slutresultatet syns först efter att arbetet tvättats och ibland ruggats med borste. Föremål i chenille tål maskintvätt bra och åldras vackert. Liksom trasmattorna blir de mjukare, följsammare och får en fin patina efter några tvättar. Chenille är franska för larv. Larvens mjuka, dragspelsliknande päls liknar textilhantverket.

Artikeltaggar

ÅterbrukDramatenKläderNöje/KulturRönningeStockholmSunneTextilUtställningar

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.