Höjda elpriser har fört med sig ett ökat intresse för solceller.
Fråga bara egenföretagaren Marita Wallström, som driver Sun of Sunne.
– Det fanns inte en chans att hinna med alla som hörde av sig.
När Fryksdalsbygden når Marita Wallström sitter hon i bilen på väg till västkusten. Semestern är välbehövlig efter en intensiv arbetsperiod.
– När elpriserna chockhöjdes var telefonen inte tyst en sekund. Jag kunde ha 30 missade samtal om dagen och det fanns inte en chans att hinna svara på alla mejl, säger Västra Ämterviksbon som äger och driver solcellsföretaget Sun of Sunne.
Enligt rapporten Solindex, framtagen av Vattenfall, har energikrisen lett till att allt fler svenskar intresserar sig för solceller. Allra mest lockade är värmlänningarna.
Något som alltså Sun of Sunne-ägaren kan intyga.
– Efterfrågan har nästan fördubblats. Det fanns inte en chans att hinna med alla som hörde av sig.
Och det har inte heller gått från noll till hundra. Trycket efter solceller har varit jämnt från det att Marita startade upp företaget för tio år sen.
– Intresset har ökat konstant och de senaste åren har det eskalerat. Det är roligt, men jobbigt när man känner att man inte riktigt hinner med. Det är nästan så att man vill be om ursäkt till folk man inte hinner återkomma till. Så har det känts i ett par års tid. Det är jättetråkigt och jobbigt, säger hon.
”Inte läge att göra något större”
Skulle du behöva anställa någon?
– Det är en säsongsbetonad bransch där det kan gå flera månader utan att något blir monterat samtidigt som det i så fall ska betalas ut löner. Jag skulle också behöva sitta mer på kontoret och tappa det roligaste: att vara ute bland folk. Det funkar bra som det är, inte läge att göra något större av det. Kanske hade det varit annorlunda om jag var 30, nu är jag 56.
Topplista
Länen med bäst förutsättningar för solenergi
Siffrorna avser kWh/m2 (kilowattimme per kvadratmeter) år 2022.
1. Blekinge - 1196,7
2. Kalmar - 1152,8
3. Gotland - 1109,7
4. Östergötland - 1084,3
5. Skåne - 1065,8
... 17. Värmland - 939,4
Källa: Vattenfalls Solindex 2023
Som för så många andra verksamheter var coronapandemin tuff.
– Den förde med sig materialbrist. Jag vill ju kunna möta efterfrågan, men det var inte lätt. Samtidigt var aldrig företaget hotat, det fanns ett ganska stort lager att beta av innan det tog stopp. I tre månader var det svårt att montera, sen rullade det på.
Vill förkorta väntetiden
Marita fortsätter:
– Nu har det börjat lossna och efter semestern hoppas jag att det kan dra i gång för fullt igen.
Väntetiden från beställning till montering är omkring tio-tolv månader, säger hon.
– Förhoppningsvis får jag nya samarbetspartners som för med sig kortare väntetid.
Fördelarna är både miljömässiga och privatekonomiska. Marita ser inget slut på solcellsförsäljningen.
– En bra grej, som jag tror folk även fortsättningsvis kommer att vilja ha. Materialet har också en lång hållbarhet, på tio år har vi bytt ett par-tre paneler.