Hoppa till huvudinnehållet

Beskedet inför folkfesten: ”Många kollar väderappar – men vi ställer inte in”

Publicerad:
Så här såg det ut när startskottet gick för VÄIF Triathlon 2022. Under lördagen är det dags igen. 400 meter simning, 24 kilometer cykling och nio kilometer terränglöpning ska avverkas.
Så här såg det ut när startskottet gick för VÄIF Triathlon 2022. Under lördagen är det dags igen. 400 meter simning, 24 kilometer cykling och nio kilometer terränglöpning ska avverkas. Foto: Karl & Moa

Väderprognosen må vara osäker.

Men klart är att det vankas ny triathlon-fest i Västra Ämtervik.

– Anmälningarna fyller på snabbt, säger Karl Norell i arbetsgruppen.

Fjolårspremiären betecknades som en succé.

I år har arrangören siktat än högre – och går mot en ordentlig ökning i deltagarantal inför lördagens tävling.

– Det fyller på snabbt just nu, för varje dag, säger Karl Norell i arbetsgruppen bakom VÄIF Triathlon.

Anna Carin Högquist från Sunne kom trea när tävlingen för första gången arrangerades ifjol. Dessförinnan hade hon aldrig tävlat i triathlon.
Anna Carin Högquist från Sunne kom trea när tävlingen för första gången arrangerades ifjol. Dessförinnan hade hon aldrig tävlat i triathlon. Foto: Karl & Moa

Kommunicerat inför årets upplaga är att triathlontävlingen vid Sillegården haft plats för upp till 150 deltagare fördelat över de båda klasserna individuellt och lag.

– I nuläget är vi snart 100 anmälda och räknar med att landa någonstans runt 120. En väldigt bra siffra. Ifjol var vi 70. Det är andra året vi kör, vi växer sakta men säkert.

”Sveriges vackraste triathlon – det står vi fast vid”

Här bör också nämnas att konkurrens i form av ett cykellopp i Dalarna som körs på fredag finns.

– Vi trodde på att några fler av fjolårsdeltagarna skulle återvända i år, men många har anmält sig till Cykelvasan och det blir tufft att köra båda. Vi har trots allt runt 20 med från ifjol i den individuella klassen och bland lagen finns också rätt många vi känner igen, säger Karl Norell.

Cyklingen körs på grusvägar med gott utrymme för åskådare.
Cyklingen körs på grusvägar med gott utrymme för åskådare. Foto: Karl & Moa

Och teorin över varför nöjda triatleter återvänder är klar.

– Det vi fått höra är att distanserna är bra. Simningen är inte för lång. Och så är det vi triallöpning. Sen har vi marknadsfört oss som ”Sveriges vackraste triathlon” och det får vi stå fast vid. Det är en vacker miljö.

Karl Norell fortsätter:

– Vi har fokuserat mycket på upplevelsen, alla ska bli nöjda. Folk förstod nog inte riktigt att det skulle bli så bra som det blev ifjol.

Flygande reporter

Moa Andersson är också hon en del av arrangemanget. Hon uppmanar:

– Det märktes tydligt ifjol hur de som genomfört tävlingen var så nöjda och stolta över sig själva. Det var fint att se. Utmana er och våga vara med, säger Moa och fortsätter;

– Sen behöver man inte vara intresserad av sporten för att komma. Det är en härlig grej oavsett, köp en kôrv, stå och snacka och titta på folk som kör slut på sig själva. Det är kul.

Det är i vattnet nedanför Sillegården tävlingen inleds med 400 meters simning.
Det är i vattnet nedanför Sillegården tävlingen inleds med 400 meters simning. Foto: Kristina Green

Den som inte har möjlighet att vara på plats kan följa tävlingen livesänd via Youtube. På området finns även storbildsskärm där samma sändning går ut.

– Vi har en flygande reporter som själv genomför tävlingen och intervjuar deltagare under tiden. Förutom under simningen, där blir det svårt att lösa tekningen, säger Karl.

”Typiskt för orten”

Det är just Karl och Moa som är ett par av spindlarna i det tekniska nätet.

– Vi tycker det är kul med teknik och att försöka utveckla och testa nytt.

Med sig i arbetsgruppen har de ytterligare en handfull namn med olika ansvarsområden.

Karl Norell och Moa Andersson driver tillsammans kommunikationsbyrån Karl & Moa och de har under lördagen fullt upp med triathlon i hembyn.
Karl Norell och Moa Andersson driver tillsammans kommunikationsbyrån Karl & Moa och de har under lördagen fullt upp med triathlon i hembyn. Foto: Jonny Ohlsson

Och ett gäng funktionärer på det.

– Att få folk att ställa upp i Västra Ämtervik är inte svårt. Ställs frågan i en grupp så kommer 20 personer och vill hjälpa till, säger Karl.

– Det är typiskt för orten, säger Moa.

”Folkfest i Västra Ämtervik”

Vädret inför lördagen då?

– Prognosen ändras timme för timme, men vi tror på sol, säger Karl.

Regn skulle oavsett vad inte stoppa något triathlon.

– Jag tror många kolla väderappar och några har ringt och varit nervösa över att vi ska ställa in. Men det kommer vi inte att göra, fortsätter han.

De mer långväga deltagarna kommer exempelvis från Göteborg, Dalarna, Örebro – och Frankfurt.

– Väldigt roligt. Det blir folkfest i Västra Ämtervik – och det vill man inte missa.

Hemmanamnet Fredrik Häggmark är ett sportsligt dragplåster inför VÄIF Triathlon. Ifjol hindrade en vadskada honom från att starta.
Hemmanamnet Fredrik Häggmark är ett sportsligt dragplåster inför VÄIF Triathlon. Ifjol hindrade en vadskada honom från att starta. Foto: Fredrik Finnebråth
"Sveriges vackraste triathlon” fortsätter i sommar: ”Något för alla”

Artikeltaggar

TriathlonVästra Ämterviks IF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.