Hoppa till huvudinnehållet

Sommarlovskurs i Berättarladan: ”Dans och teater är jättekul”

Publicerad:
”Det är jättekul med dans och teater”, säger de båda tjejerna Thea Pallesen och Wilma Lunnerfjord.
”Det är jättekul med dans och teater”, säger de båda tjejerna Thea Pallesen och Wilma Lunnerfjord. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Nio ungdomar från olika delar av Sverige är den här veckan på ett sommarkollo i Berättarladan med teater, musik och dans i främsta rummet. Samtliga är nybörjare, men med all säkerhet kommer några av dem att satsa vidare på dans, musik eller teater.

– Det är jättekul, säger de båda tjejerna Thea Pallesen från Kongsvinger och Wilma Lunnerfjord.

– Nu ska vi dansa schottis, säger Inger Hallström-Stinnerbom till ungdomarna som då ställer upp sig två och två på rad i en båge.

Bredvid sitter Evelina Eriksson med fiolen och stråken i högsta hugg, beredd att framföra de passande tonerna just för denna, den första övningen.

– Ungdomarna har ingen tidigare erfarenhet av dans. Det är viktigt att dom får lära sig grunderna, vi får absolut inte skrämma bort dem från dansens underbara värld, säger hon.

”Nu ska vi dansa schottis”, säger Inger Hallström-Stinnerbom och visar dem de viktiga stegen.
”Nu ska vi dansa schottis”, säger Inger Hallström-Stinnerbom och visar dem de viktiga stegen. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Eftersom det är ett sommarkollo betyder det att dom kommer lite varstans ifrån, naturligtvis några från Sunne, men också från Stockholm, Kongsvinger och Ramsberg i närheten av Lindesberg, bara för att nämna några platser.

– Jag har sett Västanå teater i tio år, säger tolvårige Pelle Wästvind från Köping, vilket betyder att han redan i unga år varit med sina föräldrar hit till Sunne och Värmland.

– Men för mig är det första gången, säger David Levin med ett glatt leende.

Lite senare på dagen är det dags manusinläsning med Linnea Benneberg, som jobbat vid Västanå i elva år.

– Musiken, dansen och rörelsen är den viktigaste delen i själva berättandet. Den folkliga musiken och dansen är nykomponerad, och den vänder sig direkt till publiken, säger hon.

Det första hon gör är att dela ut de olika rollerna till ungdomarna, till den första scenen som är ”presentationdans”, som i Västanå betyder att säga hej till publiken.

Dansens namn är ”Det var en gång en jänta som bodde i ett Finntorp”, och till den spelar Evelina en ”halling”.

Lite svårt att förklara i ord, men från åskådarplats såg det ut som att de startade i varsitt hörn på rad, gick mot mitten där man möttes i ett kryss, vidare ut till motsvarande hörn, in mot mitten igen och tillbaka till utgångsläget.

 • Linnea Benneberg visar exakt hur stegen ska tas.
  Linnea Benneberg visar exakt hur stegen ska tas. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Här får alla en roll och manus att följa till punkt och pricka.
  Här får alla en roll och manus att följa till punkt och pricka. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Bakre raden från vänster: Inger Hallström-Stinnerbom, David Levin, Anna Nilsson, Thea Pallesen, Pelle Wästvind och Evelina Eriksson. Främre raden från vänster: David Levin Emma Lagerberg-Strid, Mirjam Eriksson, Hedda Engqvist-Björklöf och Loui Jansson.
  Bakre raden från vänster: Inger Hallström-Stinnerbom, David Levin, Anna Nilsson, Thea Pallesen, Pelle Wästvind och Evelina Eriksson. Främre raden från vänster:… Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Linnea visar med stor skicklighet hur det ska gå till.
  Linnea visar med stor skicklighet hur det ska gå till. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Vid första anblick påminner det om den populära dansen ”Lasse går i ringen” som dansas vid midsommartid. Men riktigt så enkelt är det inte.
  Vid första anblick påminner det om den populära dansen ”Lasse går i ringen” som dansas vid midsommartid. Men riktigt så enkelt är det inte. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Pelle Wästvind och Loui Jansson gillar dans.
  Pelle Wästvind och Loui Jansson gillar dans. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • En del av dansen ”Det var en gång en jänta som bodde i ett Finntorp”.
  En del av dansen ”Det var en gång en jänta som bodde i ett Finntorp”. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Evelina Eriksson skötte musiken.
  Evelina Eriksson skötte musiken. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Västanå teater kommer att utöka sin kursverksamhet inför hösten.

– Vi får en ny teaterpedagog här på Unga Västanå och nya kvällskurser inom teater, så det finns platser lediga för intresserade i åldrarna 8-18 år, säger Linnea Benneberg.

Artikeltaggar

BerättarladanDansKöpingSunneTeater

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.