Hoppa till huvudinnehållet

Emterviksamatörerna spelade Moder Jord är bekymrad

Publicerad:
Emterviksamatörerna i 2023 års upplaga.
Emterviksamatörerna i 2023 års upplaga. Foto: Kjell Sundström

Emterviksamatörernas sommarteater 2023 var Moder Jord är bekymrad. Årets föreställning utgick från Selma Lagerlöfs verk och karaktärer, med Gösta Berlings saga som största inspiration. Men som vanligt blandades verket med nya ingångar. Det slogs an ett naturperspektiv i årets föreställning; ett angeläget och allvarligt tema.

Föreställningen handlade primärt om Sjörået, Skogsrået, Luftanden och Näcken som kämpade med att hitta och återta Moders Jords balansvåg från den som tagit den. Under detta så mötte de bekanta gestalter ur Gösta Berlings saga och såg människans rovdrift och utnyttjande av naturen. Och vad som sker när människans girighet får naturen att hamna i obalans samt får dess vågskål att väga fel.

I år spelades det på Ås Brunn Östra Ämterviks hembygdsgård, i Stallet på Mårbacka minnesgård och i Lysvik hembygdsgård Berga gård. Totalt sågs föreställningen av 98 personer.

Två nya stjärnskott i ensemblen i år var Ester Ekengren (10 år) och Anna Nilsson (9 år). De spelade dansande älvor och hungriga barkborrar.

Märta Elinsdotter som Melchior Sinclaire.
Märta Elinsdotter som Melchior Sinclaire. Foto: Kjell Sundström

När flickorna fick frågan om vad som var roligast med att spela teater uttryckte Ester att det är vid repetitioner när man till exempel råkar säga fel. Anna tillade att det var även roligt när Märta Elinsdotter (som spelade Sjörået och Melchior Sinclaire) började skrika på publiken som Melchior i en auktionsscen.

  • Två nya stjärnskott i ensemblen i år var Ester Ekengren och Anna Nilsson.
    Två nya stjärnskott i ensemblen i år var Ester Ekengren och Anna Nilsson. Foto: Kjell Sundström
  • En fartfylld scen.
    En fartfylld scen. Foto: Kjell Sundström

Vid frågan om flickorna har någon önskeroll som de skulle vilja spela någon gång svarade Ester att det vore roligt att spela unga Selma Lagerlöf medan Anna tyckte att det vore roligt om storasyster Lydia (som spelade Löjtnant Lagerlöf och brukspatron Sintram i pjäsen) spelade Emil i Lönneberga och Anna kunde spela lilla Ida så att hon kan bli upphissad i en flaggstång. Med det i åtanke, tackar vi publiken, Östra Ämterviks hembygdsförening, Mårbackastyrelsen, Lysviks hembygdsförening och ABF Norra Värmland för stödet och hoppas att vi ses snart igen

Insänt av: Anders Borgström och Märta Elinsdotter

Artikeltaggar

ABFBergaFöreställningarLysvikNaturÖstra ÄmtervikSelma LagerlöfTeater

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.