Hoppa till huvudinnehållet

Stöpafors kvarn: ”Ett familjeföretag med lång tradition”

Publicerad:
”En enkel process” säger Roar Guldstein, som numera driver företaget tillsammans med Emelie Jensen.
”En enkel process” säger Roar Guldstein, som numera driver företaget tillsammans med Emelie Jensen. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Så var det dags för den traditionella kvarndagen vid Stöpafors kvarn med anor från 1917, idag ett familjeföretag som drivs i fjärde generationen av Emelie Jensen och Roar Guldstein.

– Vi köpte företaget i februari i år, men vi har drivit verksamheten sedan 2019, säger Roar.

Dessförinnan var det Emelies farfar, Curt-Inge Persson, som drev kvarnen i trettiofem år och då handlar det om en kvarn med gamla anor, som maler och säljer stenmalet skrädmjöl till affärer och andra intressenter över hela landet. Stora kunder är Ica och Coop, men säsongsvis också många hembygdsföreningar, bagerier och restauranger. Omkring femtio ton mjöl per år lämnar kvarnen.

Mest vanligt är ju nävgröten som görs av skrädmjölet, en värmländsk specialitet som kan åtnjutas lite varstans runt om i Värmland, särskilt under sommaren.

– Skrädmjölet är en ren smakupplevelse jämfört med det vanliga mjölet, säger Emelie.

Mjölet är havre som mestadels köps in från odlare i närområdet men även från andra producenter runt om i Värmland. Namnet på havren är Symfoni, en tidigare sort hette Sol, men det har visat sig att Symfoni har lägre fetthalt, vilket gör att den är bäst.

– Själva processen är enkel. Först rostas havren, med tvåhundra graders värme i en vedeldad ugn, en första process som tar cirka två timmar, berättar Roar.

Sedan vidare via en röranläggning till kvarnen, där skalen rensas bort, vidare till skrädning, och därifrån kommer själva namnet skrädmjöl. Sedan malning, paketering och annat administrativt arbete innan påsarna hamnar hos kunden.

Och ute på själva kvarnområdet strömmar folk till, allt från bybor till turister och andra som gärna vill ha sig en rejäl portion av nävgröt med fläsk och lingonsylt, vilket också är själva temat för dagen.

  • Havre som torkas i en vedeldad ugn.
    Havre som torkas i en vedeldad ugn. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • Många kom för att äta nävgröt på kvarndagen i Stöpafors.
    Många kom för att äta nävgröt på kvarndagen i Stöpafors. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • Inne i kvarnen.
    Inne i kvarnen. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • Stöpafors kvarn, ett familjeföretag med anor från 1917.
    Stöpafors kvarn, ett familjeföretag med anor från 1917. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • Skrädmjölspåsar man kan se och köpa ute i butiker.
    Skrädmjölspåsar man kan se och köpa ute i butiker. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • En mäktig anläggning med gammalt och nytt.
    En mäktig anläggning med gammalt och nytt. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

.

Artikeltaggar

BagerierButikerCoopIcaMat och dryckRestaurangerStöpaforsVärmlands län

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.