Hoppa till huvudinnehållet

Polisen bevakar Fryksdalsdansen med drönare

Publicerad:
Polisen bevakar Fryksdalsdansen från luften med drönare.
Polisen bevakar Fryksdalsdansen från luften med drönare. Foto: Lisa Olaison

I samband med Fryksdalsdansen i Sunne de 28-30 juni kommer polisen att kamerabevaka från luften med drönare.

Enligt Polisen brukar Fryksdalsdansen ha ett stort antal besökare under de tre dygnen den pågår, vilket innebär att den polisiära resursen utökas för att säkerställa ordning och säkerhet under arrangemanget.

Framförallt kommer man arbeta trygghetsskapande och brottsförebyggande, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har tagit beslut om att övervaka flera områden i Sunne med så kallade UAS – Unmanned Aircraft System – på svenska kallade obemannade luftfartygssystem.

Bilden visar de områden i Sunne som kommer att övervakas från luften.
Bilden visar de områden i Sunne som kommer att övervakas från luften.

Förebyggande

Kameraövervakningen kommer att bedrivas mellan klockan 16.00 och 07.00 den 28 och 29 juli, enligt polisens pressmeddelande.

Bevakningen syftar till att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet och störningar av allmän ordning och säkerhet eller begränsa verkningarna av sådana störningar.

Allmänheten kommer att informeras om kamerabevakningen genom skyltning på plats.

FAKTA

Kamerabevakning med UAS

Polisen har rätt att använda kamerabevakning på en plats dit allmänheten har tillträde om intresset av bevakningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad. När bedömningen om kameraövervakning görs tas särskild hänsyn till om bevakningen behövs för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet. Hänsyn tas även till om bevakningen görs för att utreda eller lagföra brott eller på en plats där det finns särskild anledning för risk för angrepp på någons liv, hälsa, trygghet eller på egendom. Polisen har rätt att kamerabevaka i syfte att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.

Filmmaterialet får polisen använda i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.

Beslutet om kamerabevakning ger inte polisen rätt att filma in i bostäder eller på andra integritetskränkande platser, utan endast på platser som är allmänna. Polisens drönare flyger i regel på höga höjder där ingen personidentifiering sker.

Artikeltaggar

DrönareFryksdalsdansenKameraövervakningPolisenSamhälle

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.