Hoppa till huvudinnehållet

Vi måste stå upp för en öppen och respektfull dialog

Publicerad:
”Vi behöver ett debattklimat som uppmuntrar till öppenhet, respekt och jämlikhet” skriver insändarsignaturen ”En Medborgare för Respektfull Dialog”.
”Vi behöver ett debattklimat som uppmuntrar till öppenhet, respekt och jämlikhet” skriver insändarsignaturen ”En Medborgare för Respektfull Dialog”. Foto: Fredrik Finnebråth

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är med stor oro och besvikelse jag skriver denna insändare. Debattklimatet i Sunne kommunfullmäktige har under en tid varit föremål för kritik, men den senaste händelsen med Björn Gillberg i Kommunfullmäktige 19 juni överstiger alla tidigare incidenter.

När Gillberg säger till en kvinnlig ledamot att hon bör ”akta tungan”, inte bara en utan två gånger, är det inte bara ett uttryck för dåligt omdöme, det är en härskarteknik som underminerar demokratins grundläggande principer. Det är en taktik som syftar till att tysta, marginalisera och kontrollera. Det är ett hot mot yttrandefriheten, en av de mest grundläggande rättigheterna i en demokrati.

Det är viktigt att vi alla, oavsett politisk tillhörighet, tar avstånd från sådana här beteenden. Vi måste stå upp för en öppen och respektfull dialog, där alla röster får höras och alla åsikter får uttryckas. Vi måste stå upp för en demokrati där alla behandlas med värdighet och respekt.

Det är också viktigt att vi inte bara fokuserar på individuella incidenter, utan också på det bredare klimatet i kommunfullmäktige. Det är tydligt att det finns en kultur av otrevlighet och härskartekniker som behöver adresseras. Detta är inte bara skadligt för de individer som utsätts för dessa tekniker, det är också skadligt för hela vår demokratiska process.

Vi behöver en förändring. Vi behöver ett debattklimat som uppmuntrar till öppenhet, respekt och jämlikhet. Vi behöver ledare som visar vägen genom att behandla alla med värdighet och respekt, oavsett politisk tillhörighet. Vi behöver ledare som står upp för demokratins grundläggande principer, snarare än att underminera dem.

Jag uppmanar alla ledamöter i Sunne kommunfullmäktige att ta detta på allvar. Det är dags att ta ett steg tillbaka, reflektera över hur vi behandlar varandra och göra de nödvändiga förändringarna för att skapa ett mer respektfullt och inkluderande debattklimat.

För demokratins skull, för Sunnes skull, låt oss göra det bättre.

En Medborgare för Respektfull Dialog

Artikeltaggar

Björn GillbergDemokratiKommunfullmäktigePolitikSunneSunne kommunYttrandefrihet