Hoppa till huvudinnehållet

Halvtid i Bygdas fotbollstips - här är rätta svaren just nu

Publicerad:
Reporter Fredrik Finnebråth
Fredrik Finnebråth
fredrik.finnebrath@fryksdalsbygden.se
RIK:s Gustav Andersson är inte bara skyttekung i division 5 västra just nu, han hade även flest fullträffar av alla kommunens spelare under vårsäsongen.
RIK:s Gustav Andersson är inte bara skyttekung i division 5 västra just nu, han hade även flest fullträffar av alla kommunens spelare under vårsäsongen. Foto: Fredrik Finnebråth

Vårsäsongen är avklarad och fotbollssäsongen har tagit halvtidsvila.

Det gäller även Bygdas fotbollstips.

Hur ligger du till, tror du? Här kommer en sammanställning om vilka spelare och lag som är de rätta svaren på frågorna - just nu.

Vem blir skyttekung? (10p)

Gustav Andersson, Rottneros IK - 11 mål.

Fredriks analys: En rejäl skräll i skrivande stund. Ingen tippade Gustav Andersson, den unga anfallaren i Rottneros IK, som skyttekung inför säsongen. Trots att det blåst en hel del kring klubben under våren har Andersson varit en pålitlig målgörare. Han toppar hela skytteligan i division 5 västra, i kommunracet har han just nu fyra måls försprång ner till läsarnas storfavorit, Stefan Larsson i Bäckalund, som gjort sju mål i sjuan - hittills. Kan Gustav hålla undan?

Emelie Edqvist, till vänster, är på väg mot att bli kommunens skyttedrottning.
Emelie Edqvist, till vänster, är på väg mot att bli kommunens skyttedrottning. Foto: Fredrik Finnebråth

Vem blir skyttedrottning? (10p)

Emelie Edqvist, Lysviks IF - 10 mål.

Fredriks analys: Här är det ingen skräll att tala om. 44 procent av läsarna trodde att Emelie Edqvist skulle bli årets skyttedrottning i kommunen. Hittills har Lysviks trotjänare visat varför hon fick flest röster av alla. Det är inte bara mål som kommer från hennes högerfot, även en hel del assist. Håller Emelie Edqvist sig skadefri under hösten har jag svårt att se hur någon ska komma ikapp. Närmast är Märta Ekenhall, IS Emtarna, som stått för sex fullträffar.

Lysviks damlag har öst in mål under våren.
Lysviks damlag har öst in mål under våren. Foto: Ingrid Larsson

Vilket lag gör flest mål? (5p)

Lysviks IF dam - 29 mål.

Fredriks analys: De fick flest röster av alla lag, 23 procent. Lysviks offensiv har blomstrat, och det hade faktiskt kunnat vara ännu fler mål. Har man tippat Lysviks damlag att göra flest mål sitter man lugnt i båten, men IFK Sunne U ligger där i vassen och lurar med sina 27 kassar. Ett lag som, lite i skymundan, stått för en väldigt fin säsong i division 6. Fortsätter de unga Sunnekillarna på den inslagna vägen kan de mycket väl bli kommunens målgladaste lag.

IFK Sunne U gör en fin säsong i sexan, inte minst defensivt.
IFK Sunne U gör en fin säsong i sexan, inte minst defensivt. Foto: Dan Enwall

Vilket lag släpper in minst mål? (5p)

IFK Sunne U - 12 mål.

Fredriks analys: Anfall är bästa försvar? De två målgladaste lagen är även de två försvarsstarkaste. Här toppar dock Sunne U med sina blott tolv insläppta mål på tio matcher. Lysvik har tretton insläppta på elva matcher, men det är alltså inte bästa målsnitt som gäller utan det lag som släppt in minst mål helt enkelt. Det här blir en rysare in i det sista, förmodligen mellan dessa två lag.

Arvid Lindahl Johansson tog tre gula kort i sina fem första matcher. Sedan dess har han hållit sig i skinnet.
Arvid Lindahl Johansson tog tre gula kort i sina fem första matcher. Sedan dess har han hållit sig i skinnet. Foto: Fredrik Finnebråth

Vem blir årets buse? (Gula och röda kort totalt) (10p)

Fredriks analys: Här är det olidligt jämnt, ett tiotal spelare står just nu på tre gula kort. Ingen har än tagit klivet upp på fyra, vilket så klart är en liten besvikelse. En populär gissning, Arvid Lindahl Johansson, IFK Sunne, rivstartade med tre ostskivor de första fem matcherna. Sedan, efter den medföljande avstängningen, har det inte blivit ett enda. Oroväckande för de som hoppats på Sunnes ytterspringare. Bäst snitt just nu har Filip Elfstrand, Bäckalunds IF, med tre gula på sex matcher. Det här blir ett race att följa ända in i det sista.

En jämn kamp mellan Ämtervik och Rottneros just nu om vilka som slutar överst i tabellen.
En jämn kamp mellan Ämtervik och Rottneros just nu om vilka som slutar överst i tabellen. Foto: Fredrik Finnebråth

(2p för varje rätt)

Vilka slutar överst i division 5 västra, Ämterviks FF eller Rottneros IK?

Fredriks analys: 66 procent trodde att Ämtervik kommer hålla Rottneros bakom sig i årets division 5. Just nu har 66 procent fel. Men det är jämnt. Fjärdeplacerade RIK har två poäng tillgodo ner till femman ÄFF. Det var det inte många som trodde när Ämtervik tog hem alla tre derbypoäng i början av sommaren. Efter det har lagen gett sig ut på motsatta formkurvor. Jag tror ändå att ÄFF har en god chans att vinna matchen i matchen. Noterbart är att de, i fjol, gick som tåget under hösten. Mest nervös just nu? ÄFF:s Johan Ahlberg, som måste klippa gräset på Ekebyvallen om nuvarande tabelläge står sig.

Nattsvart säsong för Gettjärn hittills. Nio matcher, nio förluster. Endast fyra gjorda mål. De måste vakna till hösten om det inte ska bli degradering till sjuan.
Nattsvart säsong för Gettjärn hittills. Nio matcher, nio förluster. Endast fyra gjorda mål. De måste vakna till hösten om det inte ska bli degradering till sjuan. Foto: Fredrik Finnebråth

Vilka slutar överst i division 6 norra, Lysviks IF:s herrlag eller Gettjärns IF?

Fredriks analys: Avgjort, törs jag lova. 79 procent tippade på Lysvik. Det gjorde ni helt rätt i. Lysvik har inte gjort någon kanonsäsong, 13 poäng på tio matcher och en mittenplacering är godkänt, men de hade säkerligen hoppats på några poäng till. Men det är 13 poäng fler än jumbon Gettjärn, som alltså blev nollade under vårsäsongen. Har du tippat Gettjärn och är lite ångerfull? Ett litet, litet ljus i mörkret är att Gettjärn har en match färre spelad än Lysvik. Välj glädjen!

Bjälverud förlorade derbyt, men har ett övertag på Bäckalund i tabellen.
Bjälverud förlorade derbyt, men har ett övertag på Bäckalund i tabellen. Foto: Fredrik Finnebråth

Vilka slutar överst i division 7 norra, Bjälveruds IK eller Bäckalunds IF?

Fredriks analys: På förhand kändes det här som det mest överraskande tipsresultatet. 61 procent gick ombord på Bäckalunds-tåget, trots många tunga spelartapp och en nystart i sjuan. Några omgångar in i säsongen kändes det också som att Bjälverud skulle ta hem den här matchen i matchen enkelt, men de grönvita har tappat fart sedan förlusten mot just Bäck. Fortfarande skiljer det dock fem poäng lagen emellan och jag håller Bjälverud som klara favoriter.

Spelmässigt ser det lovande ut för Lysvik, men det är en bit upp till en topp tre-placering.
Spelmässigt ser det lovande ut för Lysvik, men det är en bit upp till en topp tre-placering. Foto: Fredrik Finnebråth

Blir Lysviks IF:s damlag topp tre i division 2 västra Svealand?

Fredriks analys: Just nu är svaret nej. Lysvik ligger, otroligt nog, bara sjua i serien - trots att både offensiven och defensiven klickat. Men de som följt laget under våren har säkert inte missat alla oavgjorda matcher, som hade/borde slutat med två poäng till ett flertalet gånger. Det märks i tabelläget. Men än finns det goda chanser för Lysvik att avancera. Om det räcker hela vägen till en topp tre-placering låter jag vara osagt, det är en tuff division 2-serie i år. Endast 25 procent trodde att Lysvik skulle hamna utanför topp tre.

 • Karl Norell ligger bakom det mesta i offensiv väg för ÄFF, men behöver öka på målskörden lite grann.
  Karl Norell ligger bakom det mesta i offensiv väg för ÄFF, men behöver öka på målskörden lite grann. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Dawid Norell har en knapp ledning, men håller han sig frisk till hösten?
  Dawid Norell har en knapp ledning, men håller han sig frisk till hösten? Foto: Fredrik Finnebråth

Vem gör flest mål i Ämterviks FF (A-laget), Karl Norell eller Dawid Norell?

Fredriks analys: Här skiljde det bara ett fåtal röster kusinerna emellan. På den vägen har det varit. Efter vårsäsongen har Dawid Norell fem nätkänningar, Karl Norell fyra. Något som oroar, och kan bli avgörande, är deras skadeproblematik. Det ”positiva” är att båda verkar ungefär lika skadebenägna. Noterbart är att när den ena saknas i offensiven brukar den andra passa på att fira stora triumfer. När Karl saknades i Fryksdalsderbyt mot Rottneros blev Dawid hjälte med sina två mål. När Dawid tvingades flytta ner som mittback mot Arvika U, passade Karl på att göra två mål, och hann även med att missa en straff. Betyder det att Dawid tar nästa från elva meter? Det kan bli en ödesdiger straffmiss för alla som tippat Karl.

Vem gör flest mål av kusinerna? ”Det är ganska självklart”
 • Henrik Grankvist har redan gjort två mål, vilket kan räcka långt. Men numera är han tränare. Hur påverkar det utgången?
  Henrik Grankvist har redan gjort två mål, vilket kan räcka långt. Men numera är han tränare. Hur påverkar det utgången? Foto: Fredrik Finnebråth
 • Så här såg det ut 2021 när Patrik Skanfors visade av oanade målgörare-egenskaper.
  Så här såg det ut 2021 när Patrik Skanfors visade av oanade målgörare-egenskaper. Foto: Fredrik Finnebråth

Vem gör flest mål, Patrik Skanfors (IFK Sunne) eller Henrik Grankvist (Rottneros IK)?

Fredriks analys: En intressant duell mellan två veteraner som inte är kända för sina målsinnen. Den knappa läsarfavoriten ”Skanis” väntar fortfarande på säsongens första balja. Henrik Grankvist, å sin sida, står på två mål trots bara sju matcher spelade. Klar fördel för RIK-spelaren, men det är långt ifrån över, mycket har hänt sedan dess. När höstsäsongen börjar är inte Henrik Grankvist spelare längre, utan tränare. Jag skulle gissa att han blir spelande tränare, åtminstone i några matcher, men det borde ändå öppna upp för Patrik Skanfors, som måste hitta målformen från 2021 igen.

 • Så här såg det ut när Irvina Bajramovic skadade sig mot Trelleborg. Nu är hon tillbaka, men har en lång väg upp till Emelie Edqvists målskörd.
  Så här såg det ut när Irvina Bajramovic skadade sig mot Trelleborg. Nu är hon tillbaka, men har en lång väg upp till Emelie Edqvists målskörd. Foto: Olle Persson
 • Emelie Edqvist fortsätter att visa vägen för Lysvik. Blir det ytterligare tio mål till hösten?
  Emelie Edqvist fortsätter att visa vägen för Lysvik. Blir det ytterligare tio mål till hösten?

Vem gör flest mål, Irvina Bajramovic (Mallbackens IF) eller Emelie Edqvist (Lysviks IF)?

Fredriks analys: Emelie Edqvist är populär bland läsarna. Hon betalar också tillbaka förtroendet med sina tio mål. Tyvärr, för tipsets skull, har Mallbackens lagkapten dragits med skadeproblem och ”bara” gjort tre. Nu är hon åtminstone tillbaka, men frågan är om Irvina Bajramovic ens kommer upp i Emelie Edqvists målskörd under vårsäsongen. Det är tufft att göra tvåsiffrigt antal mål i Elitettan, och Lysviks måldrottning lär knappast ha gjort sitt sista för säsongen.

Utslagsfråga: Hur många mål gör IS Emtarna i division 3?

Just nu: 18 mål.

FB:s läsare har sagt sitt - så här slutar fotbollssäsongen

Artikeltaggar

BäckalundDawid NorellEmelie EdqvistFotbollGettjärnIFK Sunne ULysvikLysviks IFPatrik SkanforsRottneros IKÄmterviks FF

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.