Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Stort fotbollsläger i Sunne: ”Vill att det ska bli en tradition”

Publicerad:
En nickövning. Inte den lättaste, tyckte många av utövarna.
En nickövning. Inte den lättaste, tyckte många av utövarna. Foto: Fredrik Finnebråth

Den här veckan är det fotbollsläger i Sunne för barn och ungdomar.

Arrangör är den kamerunska fotbollsakademin Real Asong Academy - som drivs av den tidigare IFK Sunne-målvakten Joseph Leke Asong.

– Det är väldigt roligt att se allas glädje och att de utvecklas, säger han.

Fryksdalsbygden har tidigare skrivit om Patrik Skanfors, Kim Skanfors och Stefan ”Såta” Johansson, som i våras åkte till Kamerun för att hjälpa Joseph Leke Asongs nystartade fotbollsakademi. Den som förverkligades med hjälp av hans dåvarande lagkamrat, Patrik Skanfors, som var ett välbehövligt bollplank för den kamerunske målvakten.

Sunneprofiler hjälper fotbollsakademi i Kamerun: ”Upplevelse för livet”

Sedan dess har fotbollsakademin vuxit snabbt.

– Jag förväntade mig inte att vi skulle vara här i Sunne efter bara ett år, medger Joseph Leke Asong, som numera är målvakt i Nordvärmlands FF i division 2.

– Första året har varit en succé, barnen verkar ha väldigt roligt och utvecklas fort.

Hans dröm om att starta en fotbollsakademi har förverkligats.

– Jag ville ge något tillbaka från där jag kommer ifrån. Bertoua är ett fattigt område, men fotbollen är en stor sport, det är som en kultur för oss. I fotbollen kan vi stötta varandra, jag ville skapa något ärligt och som får staden att växa.

”Han har ett stort hjärta”

Den här veckan är det ombytta roller när Joseph Leke Asong tog sin akademi till Sverige och Sunne.

Alla mellan 9-17 år, flickor som pojkar, var välkomna att anmäla sig till fotbollscampen. Som ledare finns, förutom Joseph själv, även Patrik Skanfors, Stefan Johansson, David Uvenclir och Johan Jakobsson.

Fyra av de fem ledarna, från vänster: Stefan ”Såta” Johansson, Patrik Skanfors, Joseph Asong Leke och Johan Jakobsson. Saknas på bild gör David Uvenclir.
Fyra av de fem ledarna, från vänster: Stefan ”Såta” Johansson, Patrik Skanfors, Joseph Asong Leke och Johan Jakobsson. Saknas på bild gör David Uvenclir. Foto: Fredrik Finnebråth

Runt 25 barn och ungdomar finns på plats dagligen i det fem dagar långa fotbollslägret. Ett par av dessa från Kamerun, de allra flesta från Sunne med omnejd. Allt överskott går till att hjälpa till i utvecklingen av akademien i Kamerun.

Joseph Leke Asong är tacksam över hjälpen han fått med att utveckla sin akademi.

– När jag berättade om mina planer om att starta en fotbollsakademi för Patrik Skanfors, frågade jag honom om han ville vara med och hjälpa till. Jag tycker att han är en fantastisk person, han har ett väldigt stort hjärta. Han kände att vi kan få till ett läger i Sunne, så vi testade, men förväntade oss inte att så många skulle komma.

Runt 25 spelare dagligen i Sunnes fotbollsläger, som pågår fram till fredag.
Runt 25 spelare dagligen i Sunnes fotbollsläger, som pågår fram till fredag. Foto: Fredrik Finnebråth

I våras, när Patrik Skanfors, Kim Skanfors och Stefan Johansson besökte hans fotbollsakademi i Kamerun, tog de med sig mängder av fotbollsutrustning. Något man lätt tar för givet i Sverige, men som kan betyda allt i Kamerun.

Hur är förutsättningarna för en ung fotbollsspelare i Kamerun?

– Det är tufft. Vi har inte den infrastrukturen som finns i Sverige. Alla har inte råd med skor eller träningsutrustning. Trots stora utmaningar har vi roligt och kan njuta av sporten därför att vi har talang och många drömmer om att bli professionella fotbollsspelare en dag. Det här året har verkligen hjälpt våra spelare i akademin, jag är tacksam för alla människor som stöttat oss. Nu har barnen skor att spela med - det är fantastiskt.

Framtida tradition?

Det tar mycket tid och energi, erkänner Joseph Leke Asong, men med rätt folk runt om kring är allt möjligt.

– Barnen har kul, men även vi. Vi ledare behöver också det här. Det ger mig mycket att få se allas glädje. Och vi kan erbjuda bra tränare på fotbollslägret här i Sunne, tränare som älskar fotboll och vill stötta oss. Utan dem skulle vi inte vara här, vi är tacksamma för det de har gjort.

 • Johan Jakobsson och Joseph Leke Asong hade fokus på målvakterna.
  Johan Jakobsson och Joseph Leke Asong hade fokus på målvakterna. Foto: Fredrik Finnebråth
 • ”Det här året har verkligen hjälpt våra spelare i akademin, jag är tacksam för alla människor som stöttat oss.” säger Joseph Leke Asong.
  ”Det här året har verkligen hjälpt våra spelare i akademin, jag är tacksam för alla människor som stöttat oss.” säger Joseph Leke Asong. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Stefan ”Såta” Johansson var imponerad av spelarnas engagemang.
  Stefan ”Såta” Johansson var imponerad av spelarnas engagemang. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Patrik Skanfors är en stor anledning till att det blev ett fotbollsläger i Sunne.
  Patrik Skanfors är en stor anledning till att det blev ett fotbollsläger i Sunne. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Regnovädret gjorde att onsdagsträningen fick hållas under tak, i fotbollshallen i Sunne.
  Regnovädret gjorde att onsdagsträningen fick hållas under tak, i fotbollshallen i Sunne. Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth
 • Foto: Fredrik Finnebråth

Joseph Leke Asong har inte bara förverkligat sin dröm - han har fått en rivstart på sin fotbollsakademi i Kamerun. Kanske blir det fler läger i Sunne framöver.

– Så länge de är glada vill jag fortsätta. Jag vill att det ska bli en tradition, förhoppningsvis blir det ännu fler personer nästa år.

Artikeltaggar

AkademiDavid UvenclirFotbollKamerunLékeNordvärmlands FFPatrik SkanforsSkorStefan JohanssonSunne

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.