Hoppa till huvudinnehållet

Colin’s Crest – en riktig publikdragare: ”De kommer få sig en rejäl flygtur”

Publicerad:
Från vänster: Fredrik Danielsson, sträckchef, Nils Hauri, säkerhetsansvarig och Åke Eriksson.
Från vänster: Fredrik Danielsson, sträckchef, Nils Hauri, säkerhetsansvarig och Åke Eriksson. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Som det brukar vara varje år så är Mallbacken medansvariga vid Colin’s Crest och Nils Hauri har för första gången rollen som säkerhetsansvarig.

– Jag har varit med vid Colin’s många gånger förut genom åren, säger Nils, men då enbart vid själva hoppet.

Sträckan med mål vid Lövstaholm kommer att köras på lördagen två gånger. Först som SS 12 strax efter tiotiden på förmiddagen, och nästa gång som SS 16 med start 16.50, då också som power stage, det vill säga, de fem snabbaste förarna får extra bonuspoäng i den totala EM-ställningen.

– De kommer att få sig en rejäl flygtur över krönet, det råder det ingen tvekan om, säger Fredrik Danielsson, sträckchef för Colinsträckan.

Lite skillnad på sommarhoppet jämfört med vinterhoppet.
Lite skillnad på sommarhoppet jämfört med vinterhoppet. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Åter till säkerhetsfrågan och hela sträckan som Nils ansvarar för. Då pratar vi om cirka tvåhundra funktionärer från Mallbacken, varav trettio vid hoppet. Start och mål kräver också en hel del med folk, då också i samarbete med organisationen för Royal Rally of Scandinavia.

Övriga kommer att vara utplacerade vid alla stickvägar och vägkorsningar, anslutningsvägar, eller stora publikplatser utmed sträckan, det handlar om elva till tolv utmärkta platser.

– Jag är bara med och hjälper till där det behövs, säger Mallbackenveteranen Åke Eriksson, när FB träffade dessa tre herrar exakt vid mållinjen på sträckan, kanske mer specificerat, där fotocellen kommer att vara.

Målet är också mycket längre in på sträckan jämfört med vintervarianten, och detta har att göra med parkeringsplatserna för åskådarna.

Vintertid går det att parkera mellan bussbolaget och norr ut, nu kommer inte detta att gå, de som skördar där vill inte ha andra eller tredje skörden nerkörd.

Strax efter hoppet, på den vänstra sidan, bor sedan tre år tillbaka tyske Charly Geibel med fru.

– Vi har första parkett här, säger Charly och pekar mot krönet.

Han väntar en mindre invasion av vänner och bekanta, allt från tyska Darmstadt, där han kommer ifrån, men också många norska och danska vänner.

– Vi ska grilla, dricka öl och läsk, säger Charly, och fortsätter:

– Det kommer att bli riktigt trevligt denna helg, säger han med ett leende, och startar sedan upp gräsklipparen igen. Det gäller att det är fint tills gästerna kommer.

Lite om sträckan, FB körde från start till mål och kan konstatera följande. Från start mycket uppför med halvsnabb väg, sedan ett betydligt snabbare parti med flera mindre krön fram till femte posten, en giftig höger med krön och höger strax därpå. Just där har flera kända förare besökt naturen.

  • ”Vi har första parkett här” säger Charly Geibel och pekar på det världsberömda hoppet.
    ”Vi har första parkett här” säger Charly Geibel och pekar på det världsberömda hoppet. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • Vägen in till målet på Lövstaholmssträckan
    Vägen in till målet på Lövstaholmssträckan Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Fortsättningsvis snabbt blandat med några tvära kurvor tills vi kommer utmed sjökanten och närmar oss hoppet. Vid hoppet gäller det att hålla så långt till vänster som möjligt, om inte, lätt att hamna utanför vägen. Gissningsvis blir flygturen på cirka 25 till 30 meter för värstingarna.

Det är inte bara Colins-sträckan som körs inom Sunne kommun, även Gårdsjösträckan i Östra Ämtervik. Första start klockan 08.59 som SS 11, sedan 14.59 som SS 15.

Artikeltaggar

Åke ErikssonDarmstadtGrillningMallbackenMotorsportNils HauriOrganisationerRoyal Rally of Scandinavia

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.