Hoppa till huvudinnehållet

Blåljusmånaden juni: Grovt bokföringsbrott, tafsande gasmaskman och bränder

Publicerad:
Här är en sammanfattning över Fryksdalsbygdens brott- och blåljusbevakning i juni. Genrebild.
Här är en sammanfattning över Fryksdalsbygdens brott- och blåljusbevakning i juni. Genrebild. Foto: Kajsa Juslin

Här är vad Fryksdalsbygden rapporterat om i brott- och blåljusväg under juni.

Efter varje månadsslut tar vi en titt på de största nyhetshändelserna vad det gäller brott, olyckor, åtal och domar med koppling till Sunne kommun som Fryksdalsbygden har rapporterat om.

Nu har alltså turen kommit till juni, som bland annat har inneburit några mindre skogsbränder i och med det varma och torra vädret.

Det första stora larmet kring detta för räddningstjänsten kom när det brann i ett skogsparti i Ingmår utanför Sunne. Något som visade sig ha orsakats av skräpeldning som spridit sig ut i terrängen.

Branden var släckt på ett par timmar och hann inte bli särskilt omfattande.

En timmerbil började brinna vid Lastbilscentralen i Sunne, baktill i fordonet, och man var orolig för att branden skulle sprida sig till timmerlasten. Räddningstjänsten lyckades begränsa branden efter en timme.

Skogsbrand utanför Sunne: ”Skräpeldning som spridit sig”Timmerbil i brand – ”under kontroll”

Brustit i bokföringen

I början av månaden dömdes en företagare med bas i Sunne för grovt bokföringsbrott. Det gäller räkenskapsåret 2018. Enligt tingsrättsdomen har hen inte redovisat affärshändelser, som exempelvis knappt sju miljoner i intäkter och utgående moms knuten till intäkterna på drygt en och en halv miljon kronor.

Företagaren har dömts villkorligt och till 160 timmars samhällstjänst. Han meddelas också ett tre år långt näringsförbud som träder in direkt när domen nu vinner laga kraft.

Företagare döms för grovt bokföringsbrott: ”Skulle behövt en rådgivare”
En stämpel som används till bokföring. Genrebild.
En stämpel som används till bokföring. Genrebild. Foto: Hasse Holmberg / TT

Ytterligare fall av bokföringsbrott fick sin dom då en kvinna med adress i Sunne kommun gjorde sig skyldig till ekonomisk brottslighet. Hon dömdes i juni för att ha brustit i bokföringen kopplat till hennes företag.

Enligt domen hade kvinnan inte bokfört vare sig inbetalningar eller utbetalningar på i båda fall drygt fyra miljoner kronor på ett riktigt sätt – bland annat.

Domen är villkorlig och kvinnan har 120 timmars samhällstjänst att vänta.

Efter flera ekobrott – nu får Sunne-kvinnan sin dom

En person fördes i början av juni till sjukhus med ambulanshelikopter efter en olycka med en elsparkcykel på en väg i Torsberg utanför Sunne.

Polisen förklarade att den drabbade är en man i 45-årsåldern och att han färdats i hög hastighet på elsparkcykeln när olyckan var framme. Mannen ska ha fått skallskador vid olyckan.

I NATT: Olycka med elsparkcykel – man förd till sjukhus med helikopter
Genrebild.
Genrebild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Dieselindränkta tygtrasor

Det var i april 2022 som en villa i Rottnerosområdet brann. En man blev snart efter det inträffade misstänkt för brott. I april i år greps han – tack vara dna-bevisning från en trasa.

För ett par veckor sedan åtalades mannen misstänkt för mordbrand. I åtalet skriver åklagaren att mannen anlagt branden ”genom att antända dieselindränkta tygtrasor och ved som han lagt mot husfasaden”.

Tände på villa med dieselindränkta trasor och ved – nu åtalas mannen

Iförd gasmask tafsade en man på både män och kvinnor under en höstkväll 2021 på en krog i Sunne. Under juni dömdes han till dagsböter på sammantaget 15 200 kronor.

”Tingsrätten håller för uteslutet att det skulle ha varit någon annan person som gjort sig skyldig till gärningarna”, skriver man i domen.

Tafsande gasmaskman döms – ofredade män och kvinnor på Sunne-krogen

Misshandelsfall

• Ett par fall kring misshandel kom in mot slutet av månaden också. Tre personer blev utsatta för sparkar och slag av en misstänkt gärningsman i 20-årsåldern vid en båtklubb i Sunne.

En man åtalades också för misstänkt våld mot tjänsteman då han inte samarbetade med polis – utan sparkade en bildörr som träffade en av de som omhändertagit honom. Enligt åtalet orsakades polisen i fråga blödande sår och smärta av det inträffade.

Tre personer misshandlade på båtklubb i SunneGripen man ville inte samarbeta – sparkade bildörr på polis

Läs ikapp genomgångarna för januari, februari, mars, april och maj här:

Blåljusmånaden: Spädbarn i bilolycka, endurostöld och hotfull pannlampsmanBlåljusmånaden: Trafikolyckor, slagsmål och batterihäleriBlåljusmånaden mars: Djurplågeri, villabrand och fängelsedomarBlåljusmånaden april: Fuskande företagare, fängelsedomar och trippla olyckor

Artikeltaggar

ÅtalBränderBrott, lag och rättElsparkcykelHotIngmårSamhällstjänstSunneSunne kommun

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.