Hoppa till huvudinnehållet

Annorlunda inslag i Rottneros park: ”Poesin kan dyka upp på oväntade ställen”

Publicerad:
Ulla Norrman, Bengt Berg, Maria Vildhjärta Westerberg.
Ulla Norrman, Bengt Berg, Maria Vildhjärta Westerberg. Foto: Privat

Dikterna från Rottneros Park kommer att sväva runt hela jordklotet.

Så beskriver de själva det nya inslaget, som börjar den 11 juli.

Det finns mycket att avnjuta i Rottneros Park, blommor och träd, statyer och rofyllda gläntor.

Vackra byggnader som en del av kulturhistorien. De program och temavandringar som äger rum under tisdagarna i sommar kommer den 11 juli att bjuda på ett annorlunda inslag: ”Dikter under trädet”. Den trio som svarar för programmet är årets mottagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris, Bengt Berg, tillsammans med författaren och konstnären Maria Westerberg, Vildhjärta, och musikanten Johannes Söderquist. Det kommer att handla mycket om träden, skogen och naturen som är angelägna teman för alla tre.

Det unika för detta program, som kommer att filmas av Staffan Jofjell, är att det kommer att sändas på webben (Facebook/Bengt Berg) två dagar senare och då ingå i sändningar Jorden runt under WPM:s flagg. Förkortningen betyder World Poetry Movement, en organisation som är förankrad i alla världsdelarna och som i mitten av juli har en första kongress i Medellín, Colombia.

Ulla Norrman, känd som vänföreningens drivande kraft och mottagare av Sunne kommuns kulturpris till Göran Tunströms minne, berättar om idén:

– Jag kom att tänka på skalden Bo Setterlind som stod bland mjölkpaketen i ett snabbköp och deklamerade sina dikter. Det är spännande att poesin kan dyka upp på oväntade ställen. Eftersom jag är väl förtrogen med den vackra parken i Rottneros kom jag på den självklara tanken att här, här har vi en miljö som lämpar sig mycket väl för lyrik och annat. Jag nämnde detta för Bengt Berg som högg direkt.

Så här säger Bengt Berg:

– Ja, det är en underbar idé och jag tycker också att det är spännande med olika möten och gränsöverskridanden. Trädgården, skulpturerna och poesin. Träden är så viktiga i en park och utgör automatiskt den vackraste scenografi man kan tänka sig. I min tur kan jag inte tänka på träd utan att tänka på Vildhjärta och allt hon skapat utifrån träden och till och med deras borttappade pinnar. Johannes Söderquist, hennes livskamrat har tonsatt en del texter som Maria skrivit och då är det självklart att också han ska vara med i vårt program under eken.

– Eftersom jag har en utställning på Ulvsby herrgård lite norr om Sunne så kan det passa bra med denna programglänta i Rottnerosparken. Jag tar med några mindre skulpturer och nyare dikter och kanske någon text ur ”Som om skogen växte på träd”, min senaste bok med kåserier från radion och NWT, säger Maria Vildhjärta Westerberg.

Artikeltaggar

Bengt BergColombiaFacebookMaria WesterbergNöje/KulturParkerRottnerosRottneros parkSkogSkulpturerSunne kommunUtställningar

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.