Hoppa till huvudinnehållet

Lanthandelns dag lockade många: ”Kul att det händer något i Gräsmark”

Publicerad:
Per Skinnargård, vd för skogsföretaget Nyqvists skogs AB och Lina Edin, vice vd, tyckte att det var en spännande dag.
Per Skinnargård, vd för skogsföretaget Nyqvists skogs AB och Lina Edin, vice vd, tyckte att det var en spännande dag. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

På lördagen var det dags för den populära lanthandelns dag i Gräsmark och den firades med öppet hus från klockan tio på förmiddagen till två på eftermiddagen.

– Nu går dom man ur huse, säger Lina Edin, vice vd i Nyqvists skogs AB.

Lanthandelns dag är ett samarbete mellan handlarparet Jonas och Lisa Peldan som driver Rottnahallen och skogsföretaget Nyqvists skogs AB.

Flera utställare fanns på plats, bland annat Birgitta och Inge Hedin som driver Örtagården Rusticana.

– Jag gillar örter, säger Birgitta, och fortsätter:

– Det finns mycket historia kring örter, dels som kryddor till maten, men också som en helande effekt för kropp och själ.

Birgitta och Inger Hedin driver örtagården Rusticana.
Birgitta och Inger Hedin driver örtagården Rusticana. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Johan och Charlotta Birgersson från Arvika skötte underhållningen med sång och musik, och med en välkänd låt inledde dom firandet. ”Vår tid är nu”, kan väl inte vara mer passande i tider som dessa.

Också intervjuer däremellan, bland annat klockan ett, då Nyqvistssponsrade skidskytten Emma Nilsson stod på scenen. Hon har gjort bra ifrån sig tidigare, och till kommande säsong satsar hon hårt på världscupen, denna unga Gräsmarkstjej som för några år sedan, närmare bestämt 2019, fick motta priset som Årets Gräsmarking.

– Gissningsvis kommer det mellan 300 till 350 personer och kollar in vad som händer vid affären, säger Lina Edin med ett leende, vilket också visade sig stämma, drygt trehundra bakelser med Nyqvistsmak och en enklare lunch från ICA serverades.

– Vi är supernöjda med dagen, det kunde inte bli bättre än så, säger Lina Edin, och fortsätter;

– Kul att det händer något i Gräsmark.

 • Josefin Broström och hennes mamma Inger Karlvik-Broström serverar kaffe och den välsmakande Nyqvistbakelsen
  Josefin Broström och hennes mamma Inger Karlvik-Broström serverar kaffe och den välsmakande Nyqvistbakelsen Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Snart treårige Emil Kalnäs går i pappa Henrics fotspår. Han gillar lastbilar, traktorer och maskiner och har nog framtiden utstakad som timmerbilschaufför
  Snart treårige Emil Kalnäs går i pappa Henrics fotspår. Han gillar lastbilar, traktorer och maskiner och har nog framtiden utstakad som timmerbilschaufför Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • ”Vi gillar Nyqvistbakelsen” säger Kenneth och Inger Larsson från Rottneros.
  ”Vi gillar Nyqvistbakelsen” säger Kenneth och Inger Larsson från Rottneros. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Johan och Charlotte Birgersson från Arvika skötte underhållningen.
  Johan och Charlotte Birgersson från Arvika skötte underhållningen. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
 • Henric Kalnäs kör timmerbil för Näsmans Åkeri och på uppdrag av Nyqvist Skog. Egentligen är han Östmarking, men flyttade hit på grund av kärleken och jobbet.
  Henric Kalnäs kör timmerbil för Näsmans Åkeri och på uppdrag av Nyqvist Skog. Egentligen är han Östmarking, men flyttade hit på grund av kärleken och jobbet. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

En hel del annat fanns också att se på, bland annat en timmerbil från Näsmans Åkeri, och med chauffören Henric Kalnäs. Egentligen är han från Östmark, men kärleken och jobbet tog honom till Gräsmark.

Med honom är sonen Emil, tre år snart, och som med all säkerhet kommer att satsa på pappas yrke som timmerbilschaufför.

– Det är inte svårt att köpa presenter till honom, säger Henrik, och förtsätter: -Lastbilar, traktorer och maskiner är det enda han är intresserad av, säger Henric.

Artikeltaggar

ArvikaEmma NilssonGräsmarkIcaLastbilarRottnerosSamhälleSkogUnderhållning

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.