Hoppa till huvudinnehållet

Love vid pianot i Sunne kyrka: ”Blir gamla godbitar”

Publicerad:
Reporter Karina Johansson
Karina Johansson
karina.johansson@fryksdalsbygden.se
Musiken har varit Love Persson liv i många år. Imorgon onsdag blir det pianokonsert i Sunne kyrka.
Musiken har varit Love Persson liv i många år. Imorgon onsdag blir det pianokonsert i Sunne kyrka. Foto: Karina Johansson

Efter tio års pianoutbildning, varav de senaste sex åren på universitetsnivå, tog Love Persson en kortare paus under våren.

Men nu är han igång igen - och förbereder för två konserter i Sunne kyrka under juli månad.

Love Persson började sin musikaliska bana på Sunnes kommunala kulturskola. Under uppväxten grundade sig det musikaliska intresset i främst metal och hårdrock och han både sjöng och spelade bas och gitarr i ett band. Andra musikstilar fanns inte i hans tankevärld och det var först när han började gymnasieskolan Stage & perform i Arvika som han fick upp ögonen för den klassiska musiken. Love var fast och efter det följde ett år på Ingesund och tre år på Vadstena folkhögskola där han var färdig 2017.

Därefter blev det Örebro universitet ett år innan han var en av tre pianister som antogs till Det kongelige danske musikkonservatorium i Köpenhamn.

– Jag fastnade för piano eftersom det har oändliga möjligheter. Bara det att man kan spela konsert och låta pianot vara en hel orkester, är väl ett bevis för vad man kan göra med det, säger han.

På onsdag blir det pianokonsert med Love Persson i Sunne kyrka.
På onsdag blir det pianokonsert med Love Persson i Sunne kyrka. Foto: Karina Johansson

Efter att ha studerat musik ända sedan gymnasiet, i tio år, valde han att ta en paus från spelandet. Han har flyttat hem till Sunne igen och jobbar i receptionen på SelmaSpa.

– Jag var sexton när jag började spela piano, till skillnad från många andra som börjar redan som barn. Så jag hade lite att ta igen och gick nog in lite väl hårt för pianospelandet, och kände till slut att jag behövde göra något annat en period. Att få testa andra saker, säger han.

Men han menar att det är en omställning att återvända till uppväxtorten.

– Det känns som om jag alltid varit på resande fot, men det är gött att komma hit, att få göra Sunne till mitt hem igen, säger han.

Love Persson spelar flera instrument, även om piano varit i fokus i många år.
Love Persson spelar flera instrument, även om piano varit i fokus i många år. Foto: Karina Johansson

Efter en kortare paus från spelandet, har han kommit igång igen. Lusten för att spela är tillbaka och det har lett till två konserter i Sunne kyrka i sommar. Den första blir en solokonsert imorgon onsdag, den 5 juli, och den andra som en trio med klarinett och cello den 19 juli.

– Under solokonserten ska jag spela Mozart, Chopin och Schubert. Det blir gamla godbitar. Jag känner mig trygg med dem, även om det inte är några enkla stycken att spela. Vid den andra konserten blir det kammarmusik. Det känns lite nervöst, men det ska bli kul att komma igång igen, konstaterar han.

Artikeltaggar

ArvikaHårdrockKonserterKöpenhamnMusikSunneSunne kyrkaÖrebro universitet

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.