Hoppa till huvudinnehållet

Historien lockar till Ulvsby herrgård: ”Här kan man njuta av lantliv och kultur”

Publicerad:
Ulvsby herrgård har en anrik historia och är en klassisk plats för fest, god mat och boende.
Ulvsby herrgård har en anrik historia och är en klassisk plats för fest, god mat och boende. Foto: Kristina Green

Den bländande vita herrgården som ses i allén när man svänger in från väg 45 har en anrik historia och är en klassisk plats för fest, god mat och boende. Redan på 1500-talet fanns bosättning här och Drottning Kristina har skymtats i salongerna. Även författarinnan Selma Lagerlöf har hämtat inspiration från gårdarna runt sjön Fryken. Det sägs att Selma själv besökt herrgården. Inte undra på att turisterna hittar hit.

Fryken glittrar nedanför herrgården och glädjer hotellets gäster som förbereder sig för endera en vandrings- eller cykeltur alternativt en teaterkväll vid Berättarladan med Västanå teater.

Kaffe med dopp och utsikt över Fryken.
Kaffe med dopp och utsikt över Fryken. Foto: Kristina Green

– De njuter av lantlivet, vi har gäster som bara tar det lugnt, medans andra vill vara aktiva. Sedan finns de som vill uppleva kultur och det har vi gott om här i Sunnetrakten. I år visar vi Maria Vildhjärta Westerberg i vår egen sommarutställning och i Kavaljersflygeln är det en akvarellutställning där Marion Bergsjö samlat akvarellister från olika delar av världen, säger Marianne och Christer Krönsjö som äger och driver herrgården.

Rummen är uppkallade efter betydelsefulla personer. Varför inte bo i Gösta Berlings rum?
Rummen är uppkallade efter betydelsefulla personer. Varför inte bo i Gösta Berlings rum? Foto: Kristina Green

De 40 hotellrummen som finns i herrgårdens flygelbyggnader har fått namn efter historiska personer. Här finns självklart både Selma Lagerlöfs och Drottning Kristinas svit, ljusa och med vidunderlig utsikt över Fryken. Men också Länsman Scharlings rum och Fryksdalens vackraste präst, Gösta Berlings sovkammare i elegant utformning. På rummen hänger tavlor med porträtt och information om personerna som inspirerat till inredningen av rummen. Ett större porträtt finns också av en ung Selma Lagerlöf i entrén på Kronohäktet som en av flyglarna kallas.

– Konstnären Lena-Maria Stigsdotter har inrett rummen och har hämtat inspiration från verkliga historiska personer ur herrgårdens historia och även karaktärer ur romanen Gösta Berlings saga, berättar Marianne.

I år kan även ett av sidohusen hyras helt och hållet till större sällskap.

Det är slingrande grusgångar mellan husen.
Det är slingrande grusgångar mellan husen. Foto: Kristina Green

Historiens vingslag vilar över herrgården. Redan på 1500-talet fanns bosättning här och då brukades den av en, Bänkt i Ulvsbijn och på 1600-talet blev herrgården säteri. 1643 tog Drottning Kristina över gården som militieboställe och på 1710-talet flyttade traktens kronolänsman in med familj och verksamhet på herrgården.

– Först på 1900-talet började gårdsfolket erbjuda rum åt turistande sommargäster och 2023 är det 100 år sedan Ulvsby herrgård öppnade som sommarpensionat.

Det är champagnemingel före varje måltid.
Det är champagnemingel före varje måltid. Foto: Kristina Green

För den som vill bada i sjön, är det bara en kort promenad genom allén ned till Fryken. I badstugan finns möjlighet att bada i äkta kopparbadkar.

– Med Drottning Christinas badstuga kan gästerna bada året runt. Badkaren som är handgjorda i hamrad koppar kommer från Marocko. Och i en rejäl kopparbunke finns det salt från Döda havet att hälla i det varma vattnet. Här lät vi oss inspireras av att Selma Lagerlöf lär ha rest i trakterna kring Döda havet. Här finns ett lugn och man kommer nära naturen genom de stora fönstren. Nere vid bryggan kan man med fördel sitta och titta på solnedgången när kvällsdoppet är avklarat, säger Christer.

 • Marianne och Christer Krönsjö.
  Marianne och Christer Krönsjö. Foto: Kristina Green
 • Dräkt som använts av Västanå teater.
  Dräkt som använts av Västanå teater. Foto: Kristina Green
 • Varje rum har en historisk anknytning.
  Varje rum har en historisk anknytning. Foto: Kristina Green
 • En ny herrgårdspark ska växa fram.
  En ny herrgårdspark ska växa fram. Foto: Kristina Green
 • Sommelier Peter Eriksson.
  Sommelier Peter Eriksson. Foto: Kristina Green
 • Det finns alltid en sommarutställning på herrgården.
  Det finns alltid en sommarutställning på herrgården. Foto: Kristina Green
 • Ulvsby herrgård.
  Ulvsby herrgård. Foto: Kristina Green

Vid klockan 18, ringer gårdens vällingklocka in till middag och kvällens 6-rätters middag presenteras under ett champagnemingel med tilltugg. Maten tillagas av närproducerade råvaror och köket lägger vikt vid att använda egenodlade grönsaker från trädgården.

Artikeltaggar

BerättarladanDrottning KristinaFrykenGrönsakerKulturMarockoMat och dryckSelma LagerlöfTeaterTrädgårdUlvsby Herrgård

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.