Hoppa till huvudinnehållet

Tidsresa på Café Villa Helios: ”Man ska kunna vara här en stund och njuta”

Publicerad:
Den ståtliga byggnaden mitt i centrum har blivit café. Här är det ägarinnan Annika Ceder som är på väg att servera en av kunderna.
Den ståtliga byggnaden mitt i centrum har blivit café. Här är det ägarinnan Annika Ceder som är på väg att servera en av kunderna. Foto: Kristina Green

Villa Helios har ståtligt stått som ett riktmärke i Sunnes centrumbebyggelse sedan 1904 och har haft samma utseende sedan huset byggdes. Först inrymdes en fotoateljé, därefter tandläkarpraktik och nu ett jugendcafé som kunderna gärna hittar till. Allt är hembakat och personalen är klädda i tidensliga kläder.

Huset byggdes av fotografen Axel Aurelius som var en känd fotograf som bland annat var den förste i Sverige som tog färgfoton. Han utbildade sig i Tyskland där han tog intryck av jugendsstilen som präglar huset.

I huset har både fotograf och tandläkare haft sina verksamheter.
I huset har både fotograf och tandläkare haft sina verksamheter. Foto: Kristina Green

Behåller den gamla stilen

– Det är den stilen som vi vill bevara, vi känner till att det varit fotograf, tandläkarpraktik och annan verksamhet här, stilen är fortfarande kvar och det är vi glada över. Vi vill ha atmosfären där man lika gärna kunde ha klivit in på ett café i Paris eller London och alltid känna sig välkommen. Man ska kunna vara här en stund och njuta, komma själv, med familjen eller kompisgänget, eller om man behöver sitta ned och jobba en stund, säger Annika Ceder-Eriksson och Lars Eriksson som köpte huset för två år sedan.

Under sommaren är det servering i trädgården.
Under sommaren är det servering i trädgården. Foto: Kristina Green

Möbler från Sturekatten

För att bibehålla känslan har inredning som passar in köpts av paret. Bland annat hittade de ett parti av det anrika stockholmscaféet, Sturekattens möbler och köpte dem.

– Det var ett av Stockholms äldsta caféer som lades ned. Möblerna gör sig bra i vår miljö och när det kommer turister från Stockholm, så är det flera som säger, men oj, just i den soffan har ju jag suttit förut-fastän inte i Sunne-utan i Stockholm! Och det är ju roligt!

I burspråket skymtas Kvarngatan.
I burspråket skymtas Kvarngatan. Foto: Kristina Green

Café Villa Helios serverar bakverk, smörgåsar, våfflor och sallader av lokalproducerade och ekologiska produkter, även ett sortiment av glutenfritt. Under sommaren finns servering även ute i den lummiga trädgården och några kvällar arrangeras underhållning.

 • Delar av interiören har köpts in från caféet Sturekatten i Stockholm.
  Delar av interiören har köpts in från caféet Sturekatten i Stockholm. Foto: Kristina Green
 • Olika köksdetaljer hänger på verandan.
  Olika köksdetaljer hänger på verandan. Foto: Kristina Green
 • Ljus lyser stämningsfullt i kakelugnen.
  Ljus lyser stämningsfullt i kakelugnen. Foto: Kristina Green
 • Det finns många sorters bakverk att välja på till sitt kaffe eller te.
  Det finns många sorters bakverk att välja på till sitt kaffe eller te. Foto: privat

Artikeltaggar

Axel AureliusFritid och livsstilInredningKaffe och teMöblerStockholmSunneTrädgårdTyskland

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.