Hoppa till huvudinnehållet

Efter långa debatten – styrets budget klubbades: ”En historisk händelse”

Publicerad:
Kommunstyrelsen budgetförslag röstades igenom under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet.
Kommunstyrelsen budgetförslag röstades igenom under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet. Foto: Fredrik Finnebråth

”En historisk händelse” och ”ett trendbrott”.

Så beskriver Henrik Frykberger (M) den budget som nu röstats igenom – där Sunnes kommunalskatt sänks för första gången.

– Det är med stolthet jag kan presentera en budget där kommunalskatten för första gången i Sunne sänks. Det må vara lite, men det är ändå en historisk händelse och ett trendbrott hoppas jag.

Så sa Henrik Frykberger (M) från talarstolen under kommunfullmäktigemötet på måndagen.

Henrik Frykberger, kommunalråd i Sunne.
Henrik Frykberger, kommunalråd i Sunne. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Kommunalrådet menade att den marginella skattesänkningen – fem öre – är en viktig signal till såväl hushållen som företagen.

Fem partier emot

En dryg timme av diskussioner och åtskilliga vändor till och från talarstolen följde. Linda Johansson (S) var, precis som i en tidigare intervju med Fryksdalsbygden, kritisk till förslaget.

Deras budgetförslag vann i kommunstyrelsen: ”Fokus på vår kärnverksamhet”

– Jag kommer att vänta med spänning på att få höra reaktionerna på den här skattesänkningen från Sunnesamverkan. En skattesänkning som ger mer till de med högre inkomster och mindre till de med låga, sa hon.

Budgeten får oppositionen att reagera: ”Högst oansvarigt”

Fem partier – Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – höll inte med. De gick emot det budgetförslag som Sunnesamverkan tillsammans med Kristdemokraterna lagt fram.

17–10 efter omröstning

Och som gick igenom efter omröstning mellan kommunstyrelsens förslag och Socialdemokraternas dito.

Detta efter en voteringsrunda med siffrorna 17–10 till förmån för styrets förslag. 14 kommunfullmäktigeledamöter avstod från att rösta.

Utöver Socialdemokraterna hade både Centerpartiet och Sverigedemokraterna ett eget budgetförslag.

I styrets budget för 2024 ingår inte en hallrenovering vid Skäggebergsskolan – något som såväl S som C uttryckt kritik mot.

– Det förvånar mig. Det är försenat redan nu. Och vi var överens om att den skulle byggas nu under våren, pengarna finns avsatta. Fysisk aktivitet i skolan är viktigt och nu är lokalerna undermåliga. Det blir underbetyg, sa Kristina Lundberg till FB häromveckan.

Artikeltaggar

BudgetarCenterpartietEkonomiHenrik FrykbergerKommunstyrelsenKristina LundbergLinda JohanssonModeraternaOmröstningarSocialdemokraternaSunneSunnesamverkanSverigedemokraterna

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.